Nezdrav tinejdžerski život uzrokuje trostruko više glavobolja

Nezdrav tinejdžerski život uzrokuje trostruko više glavobolja

Nezdrav tinejdžerski život uzrokuje trostruko više glavobolja
  • Objavljeno: Subota, 21.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tinejdžeri koji vode nezdrav životni stil imaju tri puta veći rizik za česte glavobolje i migrene, od onih sa zdravijim navikama.

Istraživanje je pokazalo da mladež koja ima višak kilograma, premalo vježba, ili puši, ima 3,4 puta veću vjerojatnost da će bolovati od čestih glavobolja od onih bez tih negativnih faktora u životu.

Od onih koji imaju sva tri negativna faktora u svom načinu života, više od polovice (55 posto), ima česte glavobolje, u usporedbi s onima koji imaju zdravije navike kojih je samo četvrtina.

Oni koji imaju dva od tri negativna faktora, imaju 1,8 puta veću vjerojatnost za česte glavobolje.

Tinejdžeri s prekomjernom tjelesnom težinom imaju 40 posto veću vjerojatnost od onih bez negativnih čimbenika.

Tinejdžeri koji puše imaju 50 posto veću vjerojatnost, a tinejdžeri koji vježbaju manje od dva puta tjedno imaju 20 posto veću vjerojatnost od onih koji vježbaju najmanje dva puta tjedno i nemaju druge negativne faktore.

Kao dio istraživanja u Norveškoj, 5.847 učenika u dobi od 13 do 18 godina anketirale su medicinske sestre, a pitanja su bila od onih o njihovim glavoboljama, do tipičnih o težini i visini.

Također su ispunili upitnik o tjelesnoj aktivnosti i pušenju.

Od cijele skupine, 36 posto djevojaka i 21 posto dječaka izjavilo je da ima česte glavobolje u posljednjih godinu dana.

Ukupno 16 posto učenika bilo je pretilo, 19 posto je bilo pušača, a 31 posto vježba manje od dva puta tjedno.

Autor istraživanja dr. John-Anker Zwart, sa Sveučilišta u Oslu, rekao je kako istraživanje sugerira da bi liječenje i prevencija glavobolje kod tinejdžera možda trebala uključivati program promocije zdravih navika, kao što su redovito vježbanje, zdrava prehrana i prestanak pušenja.

Komentirajući istraživanje, dr. Andrew Hershey, član Američke akademije za neurologiju, izjavio je: „Ovi životni čimbenici rijetko su proučavani kod tinejdžera."

„Ovo istraživanje je važan korak prema boljem razumijevanju načina života i potencijalnih preventivnih mjera koje možemo poduzeti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti