Tai chi ublažava simptome fibromijalgije

Tai chi ublažava simptome fibromijalgije

Tai chi  ublažava simptome fibromijalgije
  • Objavljeno: Petak, 20.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tai chi je uspio smanjiti bolove u zglobovima i druge simptome fibromijalgije u malom, ali dobro obavljenom istraživanju ovog drevnog kineskog oblika vježbanja.

Tai chi objedinjuje meditaciju sa sporim, nježnim pokretima, dubokim disanjem i opuštanjem. Ono vam može poboljšati mišićnu snagu, ravnotežu, spavanje, koordinaciju, a neki dokazi sugeriraju i fibromijalgiju.

Simptomi bolesti uključuju umor, bol u tijelu te mekanim dijelovima zglobova, mišića i drugih mekih tkiva. Najčešće se pojavljuje kod sredovječnih žena. Njegov uzrok je nepoznat, a nedostatak očitih simptoma navodi neke liječnike na pitanje da li je bolest fizički ili psihološki problem.

Istraživanje koje je vodio dr. Wang Chenchen sa Medicinskog fakulteta u Bostonu, uključivalo je 66 fibromijalgijska bolesnika koji su prakticirali ili tai chi ili wellness edukaciju i vježbe istezanja dva puta tjedno u 12 tjedana.

Korištenjem detaljnih upitnika zaključeno je da su se simptomi značajno poboljšali kod tai chi grupe, za razliku od wellness grupe. Poboljšanje se najbolje vidjelo kod boli, raspoloženja, kvalitete života, spavanja i kapaciteta vježbanja, a najbolji plus je da su poboljšanja bila vidljiva i za 24 tjedna nakon početka istraživanja.

Dva liječnika i specijalist orijentalne medicine iz Bostona komentiraju rezultate „izazovnima" i „izvanrednima", ali su rekli da je još nejasno koliko koristi je tu imao placebo efekt. Pa tako i zaključuju da bi bilo odlično kad bi rezultate mogli ponoviti na većem istraživanju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti