Prvorođenče ima veću šansu da će patiti od alergija

Prvorođenče ima veću šansu da će patiti od alergija

Prvorođenče ima veću šansu da će patiti od alergija
  • Objavljeno: Srijeda, 23.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje nam pokazuje kako prvorođenče ima veću vjerojatnost da će patiti od određenih alergija od svoje mlađe braće i sestara.

„Utvrđeno je kako osobe koje imaju stariju braću i sestre imaju manji rizik od razvoja alergija," izjavio je Takashi Kusunoki, glavni istraživač i pedijatar iz Shiga Medical Centre for Children i Kyoto University.

„Međutim, značajan učinak može se razlikovati kod različitih alergijskih bolesti," prenosi Top News.

Kusunoki i njegove kolege proučavali su značaj utjecaja reda rođenja na učestalost astme, atopijskog dermatitisa, alergijskog rinitisa, alergijskog konjuktivitisa te alergije na hranu.

Ispitani su roditelji od više od 13.000 djece u dobi između sedam i petnaest godina. Rezultati su pokazali kako nije bilo značajne razlike u učestalosti astme ili atopijskog dermatitisa naspram reda rođenja djeteta.

Međutim, učestalost rinitisa, konjunktivitisa i alergije na hranu znatno se smanjila kako se red rođenja djeteta povećavao.

Na primjer, učestalost alergije na hranu iznosi 4 posto kod prvorođene djece, 3,5 posto kod drugog djeteta i 2,6 posto za djecu rođenu poslije.

Isti učinak je također promatran kada se gledala prisutnost alergije na hranu kod djece tijekom ranog djetinjstva.

Incidencija alergije na hranu značajno je bila u opadanju kako se red rođenja povećavao, što je dovelo istraživače da ukazuju na to kako ovaj red rođenja može imati prenatalno podrijetlo.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti