Pun mjesec narušava kvalitetu sna

Pun mjesec narušava kvalitetu sna

Pun mjesec narušava kvalitetu sna
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Švedske, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Current Biology, otkriva da pun mjesec definitivno može utjecati na kvalitetu sna.

Prije godine dana su švicarski znanstvenici otkrili da veliki broj ljudi spava u prosjeku 20 minuta manje tijekom noći punog mjeseca, da im treba dulje da zaspu i da su u prosjeku čak 30 dulje u REM fazi sna, tijekom koje se javljaju snovi.

U ovom istraživanju su znanstvenici pratili navike spavanja i ciklus sna kod 47 zdravih osoba, u dobi od 18 do 30 godina. Rezultati istraživanja su pokazali da sudionici osjećaju više problema sa spavanjem tijekom noći punog mjeseca.

Što se tiče REM faze sna, puni mjesec je tu imao najveći utjecaj. Sudionici su tijekom REM faze sna spavali nemirnije, a dulje su ostajali u toj fazi. Ovo je već drugo istraživanje na temu utjecaja punog mjeseca na san, koje daje gotovo identične rezultate.

"Rezultati našeg istraživanja su slični rezultatima koje su dobili znanstvenici iz Švicarske", izjavio je voditelj istraživanja dr. Michael Smith i dodao kako "pun mjesec ima najznačajnije djelovanje na REM fazu sna."

Rezultati istraživanja su također pokazali i da je mozak značajno osjetljiviji na vanjske podražaje tijekom spavanja kada je mjesec pun. To znači da će se osoba vjerojatno češće buditi i ujutro probuditi umornija i neispavana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti