Mediteranska prehrana štiti srce
Pregledom 50 postojećih znanstvenih radova, u kojima je pregledano pola milijuna ljudi, utvrđeno je kako su oni koji su jeli tradicionalna mediteranska jela imali manju vjerojatnost da će imati zdravstvenih problema koji mogu dovesti do bolesti srca.
Nalazi prate prethodne tvrdnje kako je konzumiranje obroka bogatih maslinovim uljem, svježim povrćem, voćem i ribom, umjesto crvenog mesa i mliječnih proizvoda, učinkovito u zaštiti protiv raka i demencije.
U najnovijem istraživanju sa Sveučilišta Harokopio u Ateni, istraživači su promatrali učinke mediteranske prehrane na metabolički sindrom, koje je kombinacija poremećaja kao što su gojaznost, dijabetes i visoki krvni tlak koji onda često dovode do bolesti srca ili moždanog udara.
Otkrili su kako postojeća istraživanja pokazuju da mediteranska dijeta dokazano blagotvorno djeluje u smanjenju metaboličkog sindroma, uključujući i visoki krvni tlak te visoke razine masnoće, poznatije kao trigliceridi u krvi.
Antioksidativni i protuupalni učinci namirnica se smatraju odgovornima za doprinose smanjenja rizika za razvoj srčanih bolesti, prenosi Telegraph.
Metabolički sindrom je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti (izravno ili neizravno) te je povezan s osobnim i socio-ekonomskim teretom. Kao rezultat toga, prevencija ovog stanja je od velike važnosti.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345