Špinat u borbi protiv Alzheimerove bolesti

Špinat u borbi protiv Alzheimerove bolesti

Špinat u borbi protiv Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Petak, 14.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Povrće koje je bogato antioksidansima kao što je špinat, mrkva i marelica, može pomoći u smanjenju simptoma Alzheimerove bolesti.

Njemački znanstvenici su proučavali razliku između 74 osobe koje pate od Alzheimerove bolesti i 158 osoba koje su u potpunosti zdrave. Sudionici su bili u dobi od 65 do 90 godina. Nakon neuropsihološkog testiranja, izračunavanja indeksa tjelesne mase i analize krvi, znanstvenici su pronašli vidljive razlike.

Naime, sudionici koji pate od Alzheimerove bolesti imali su znatno nižu razinu vitamina C i beta karotena, u odnosu na sudionike koji su u potpunosti zdravi.

Potrebno je nastaviti s istraživanjem s većim brojem sudionika kako bismo potvrdili rezultate, DailyMail prenosi izjavu dr. Gabriela Nagela.

Simptomi Alzheimerove bolesti uključuju zaboravljivost, nedostatak koncentracije, smanjenu sposobnost orijentacije i oslabljene kognitivne sposobnosti.

Oksidativni stres, koji smanjuje dotok kisika u ljudsko tijelo, također može potaknuti razvoj Alzheimerove bolesti, što je navelo znanstvenike na istraživanje učinka antioksidansa u zaštiti od nastanka, ali i smanjenja simptoma Alzheimerove bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti