Može li pušenje uzrokovati shizofreniju?

Može li pušenje uzrokovati shizofreniju?

Može li pušenje uzrokovati shizofreniju?
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Velike Britanije su proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da se pušači suočavaju s povećanim rizikom od nastanka shizofrenije.

U istraživanju je sudjelovalo 15000 pušača i 273000 nepušača. Oni su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući navike vježbanja, prehrane, pušenja i konzumacije alkohola. Znanstvenici su kod procjene rizika uzeli u obzir i druge faktore, uključujući genetsku predispoziciju za nastanak shizofrenije i obiteljsku anamnezu svakog sudionika.

"Prethodna istraživanja su već pokazala da postoji povezanost između bolesti živčanog sustava i pušenja, a ovo istraživanje otkriva da pušenje može povećati rizik od nastanka shizofrenije", izjavi je voditelj istraživanja prof. James MacCabe.

Shizofrenija je ozbiljni psihijatrijski poremećaj koji se javlja kod 1 od 100 osoba. Prvi simptomi se obično počnu javljati u dobi između 35 i 45 godina. Shizofrenija je stanje uzrokovano neravnotežom neurotransmitera u mozgu, zbog čega se narušava komunikacija između neurona.

Rezultati istraživanja su pokazali da pušači imaju veći rizik od nastanka shizofrenije, upravo zbog povećan razine dopamina u mozgu. Izloženost nikotinu, ističu znanstvenici, može povećati razinu dopamina, a svakim neprirodnim povećanjem razine dopamina se narušavaju kognitivne funkcije.

Znanstvenici naglašavaju da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti