Rajčica usporava rast raka

Rajčica usporava rast raka

Rajčica usporava rast raka
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Laboratorijsko istraživanje je pokazalo kako kuhana rajčica može znatno usporiti rast raka prostate, a u pojedinim slučajevima se pokazalo da je čak i u potpunosti spriječila rast raka.

Likopen se nalazi u svakom crvenom povrću ili voću, međutim, njegova koncentracija je najviša u rajčici. Znanstvenici su otkrili da likopen postaje lakše dostupa i biološki aktivan kada se rajčice skuhaje.

"Naglašavam da je potrebno provesti još testiranja koji bi potvrdili naše rezultate, ali dokazi koje smo mi pronašli su sasvim jasni - dovoljno konzumiranje kuhane rajčice uistinu može usporiti širenje i rast raka", Telegraph prenosi izjavu voditelja istraživanja dr. Chopra Mridula.

Likopen je najbolje rezultate pokazao kod raka prostate jer se likopen taloži u tkivu prostate.

"Mi smo testirali to u laboratoriju, ali još uvijek ne znamo hoće li likopen isti učinak imati i u tijelu", dodao je dr. Chopra.

Rast stanica raka se aktivira putem lučenja kemikalija koje iniciraju proces povezivanja stanica raka s endotelnim stanicama. To omogućava stanicama raka da dođu do krvotoka pomoću kojeg se šire. Pokazalo se da likopen ometa taj proces povezivanja, bez kojeg stanice raka ne mogu rasti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti