Rak dojke pogađa i muškarce

Rak dojke pogađa i muškarce

Rak dojke pogađa i muškarce
 • Objavljeno: Nedjelja, 02.09.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Rak dojke je opasna bolest koja najčešće pogađa žene (jednu od osam), ali muškarci nisu svjesni da se isto može dogoditi i njima. Mnoge stanice u ljudskom tijelu prolaze kroz diobu. To se obično događa u kontroliranim uvjetima i održava zdravlje tkiva. Rak dojke javlja se kada se dioba stanica događa nekontrolirano i dolazi do velikih nakupina stanica. Rak dojke je drugi najčešći uzrok smrti među ženama.

Rak dojke se kod muškaraca javlja češće nego mislimo i puno je opasniji od raka dojke kod žena. Kod muškaraca se brzo širi na cijeli grudni koš pa se i mala kvržica treba odmah ispitati. Što se tretmana i liječenja tiče, nema nikakve razlike od tretmana koje prolaze žene.

Uzroci

Uzroci nisu u potpunosti shvaćeni, ali neki muškarci imaju veći rizik od nastanka raka dojke. Kod žena se najčešće radi o genetskoj predispoziciji. Najčešće se javlja kod muškaraca u dobi iznad 60 godina, i to kod onih kojima je:

 • nekoliko članova uže obitelji (muškarci ili žene) patilo od raka dojke
 • član uže obitelji patio od raka obiju dojki
 • član uže obitelji patio od raka dojke u dobi ispod 40 godina

Čak 35% slučajeva raka dojke uzrokovano je nepravilnom prehranom, stoga je važno usvojiti zdrave prehrambene navike. Stručnjaci ističu da se ne morate sasvim odreći svih manje zdravih i nezdravih namirnica, ali ih konzumirajte u ograničenim količinama. Također životne navike igraju važnu ulogu. Primjerice, pušenje povećava rizik od nastanka raka raznih dijelova tijela pa tako i dojki.

Liječenje

Kao i kod žena, rak dojke kod muškaraca se liječi ovisno o stupnju raka i sveukupnog fizičkog stanja pacijenta. Kod većine muškaraca rak dojke se liječi operacijom. Modificirana radikalna mastektomija (odstranjenje dojke) je najčešći kirurški tretman muškog raka dojke. Ponekad se uklanjaju i dijelovi mišića prsnog koša. Nakon operacije se često propisuju adjuvantne terapije. To se osobito preporučuje u slučajevima kada se rak proširio na limfne čvorove. Adjuvantna terapija uključuje kemoterapiju, zračenja, ciljanu terapiju i hormonsku terapiju. Ako je rak metastazirao, preporučuje se kombinacija kemoterapija i hormonske terapije.

Nažalost, muškarci nisu svjesni zdravstvenih problema niti opasnosti koje oni mogu uzrokovati. Uobičajeno mišljenje muškaraca je da se rak dojke događa samo ženama. Oni koji se na vrijeme jave liječniku su muškarci koje je žena na to nagovorila.

Bolovati od raka predstavlja veoma teško razdoblje. Neki prolaze kroz razne emocije kao što su šok, sumnja i ljutnja. Ovi osjećaji su učestali i normalni, kao i svi drugi jer svaka osoba je drugačija pa će drugačije reagirati na razne situacije.

Simptomi

Uključuju čvrstu nakupinu ispod bradavice i promjene kože na bradavici i oko bradavice (crvenilo, oticanje). Liječenje ovisi o stadiju raka i zdravlju pacijenta. Drugi simptomi su:

 • iscjedak iz bradavice
 • oteklina ili kvržica u grudima, na bradavici ili prsnom košu
 • neuobičajen izgled bradavice (bradavica je uvučena prema unutra)
 • bradavica ili koža grudi ma crveni izgled, jako je suha i ljušti se

Iscjedak iz bradavice i kvržica su najčešći simptomi koje pacijenti otkrivaju.

Nekoliko savjeta:

 • Saznajte što više o bolesti i liječenju jer ćete se bolje osjećati kada saznate sve.
 • Razgovarajte s liječnikom ili bližnjim o brigama i pitanjima koja vas muče.
 • Brinite o sebi, odmarajte dovoljno, zdravo se hranite, tražite pomoć od prijatelja i obitelji.
 • Usamljenost i osjećaj izoliranosti ublažite druženjem jer će izolacija od društva još više povećati taj osjećaj.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije