Rano otkrivanje raka kod žena

Rano otkrivanje raka kod žena

Rano otkrivanje raka kod žena
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje koje pokazuje da žene imaju bolje izglede za izlječenje od raka grlića maternice ako se redovito kontroliraju, moglo bi sniziti dob iznad koje se preporučuju redoviti pregledi.

Istraživanje, objavljeno u časopisu „BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology“, ističe korist rutinskog traganja za rakom grlića maternice, zato što se na taj način bolest može dijagnosticirati u ranom stadiju.

Istraživači su proučili podatke prikupljene od 382 žene kojima je dijagnosticiran rak grlića maternice i usporedili su žene kod kojih je bolest otkrivena pri redovitim kontrolama sa ženama kod kojih je bolest otkrivena tek kad su se pojavili simptomi.

Otkrili su da je rak koji se otkrio na redovitoj kontroli bio uglavnom u ranijem stadiju bolesti nego simptomatski rak, te je zbog toga bila puno veća vjerojatnost za preživljavanje.

U nekim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva dob pri kojoj se preporučaju redovite kontrole već je spuštena na 20 godina.
Profesor Philip Steer, glavni urednik časopisa u kojem je objavljeno istraživanje, rekao je: „Ovo istraživanje pokazuje da osim ukupnog smanjenja učestalosti raka, traganje za rakom grlića maternice redovitim kontrolama može pomoći i u otkrivanju raka u ranom stadiju, što vodi boljem izlječenju bolesti.“

„Traganje za rakom grlića maternice ostaje važan način sprečavanja tog oblika raka. Apeliramo na sve žene da se podvrgnu redovitim rutinskim kontrolama,“ zaključio je.

Program koji je Britanski zavod za zdravstveno osiguranje (NHS) počeo 1988., rezultirao je smanjenjem incidencije raka grlića s 18,4 na 100.000 žena, koliko je iznosio 1988., na 8,8 žena 2005.

Globalno, unatoč poduzetim mjerama, rak vrata maternice je drugi najčešći rak u žena mlađih od 45 godina a u svijetu svake godine oko 500.000 žena obolijeva od raka vrata maternice.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti