Razbijeni mitovi o snu

Razbijeni mitovi o snu

Razbijeni mitovi o snu
  • Objavljeno: Petak, 07.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako možemo trećinu života provesti spavajući, nekima još uvijek nije jasno što san  znači našem tijelu i kako točno funkcionira.

Spavanje je jedna od osnovnih bioloških potreba. San ima veliki utjecaj na ponašanje, raspoloženje i zdravlje. Kako kvalitetnim spavanjem možemo poboljšati svako područje života, tako ga nekvalitetnim spavanjem možemo i pogoršati.

Stručnjaci donose 3 mita o snu u koje ne trebate vjerovati:

Nedostatak sna se može nadoknaditi vikendom

Mnogo ljudi se ne drži pravilne rutine spavanja za vrijeme tjedna i iščekuju vikend kako bi se naspavali i odmorili. Nažalost, manjak sna tijelo pamti i ne možemo ga tako lako vratiti u ravnotežu. Osobe koje spavaju 6 ili manje sati tijekom radnih dana to pokušavaju nadoknaditi za vrijeme neradnih dana, ali i dalje pokazuju znakove jake neispavanosti (naročito muškarci), razdražljivi su, skloni čestim promjenama raspoloženja i imaju veći rizik od nastanka raznih tjelesnih upala.

Pospanost je jedini pokazatelj manjka sna

Istina jest da je nekim ljudima potrebno manje sna kako bi normalno funkcionirali, ali takvi su rijetki. Također, bez obzira na to što ne osjećate pospanost, vaše kognitivne sposobnosti su smanjene u odnosu na dane kada spavate preporučenu količinu sna. Zapamtite da se vaše tijelo opušta tijekom spavanja, a to opuštanje je važno za sposobnost svladavanja i najmanjih obveza.

Umor je jedina posljedica manjka sna

Kronična neispavanost šteti vašem psihičkom, fizičkom i emocionalnom zdravlju. Istraživanja su pokazala da manjak sna povećava rizik nastanka svih stanja, od pretilosti pa do depresije. Također je dokazano da djeca, koja ne spavaju dovoljno, doživljavaju pogrošanje simptoma  manjka pažnje, odnosno hiperaktivnog poremećaja (ADHD).

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti