Redovita konzumacija maslinovog ulja može smanjiti rizik od smrti kao posljedice demencije

Redovita konzumacija maslinovog ulja može smanjiti rizik od smrti kao posljedice demencije

Redovita konzumacija maslinovog ulja može smanjiti rizik od smrti kao posljedice demencije
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zanimljivosti

Novo veliko istraživanje, predstavljeno u ponedjeljak na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu u Bostonu, otkrilo je da su sudionici koji su jeli više od pola žlice maslinovog ulja dnevno smanjili rizik od smrti od demencije za 28 posto u usporedbi s onima koji nikada ili rijetko konzumiraju maslinovo ulje.

Analiza je također otkrila da je zamjena samo jedne žličice margarina i majoneze istom količinom maslinovog ulja dnevno povezana s 8 do 14 posto nižim rizikom od smrti od demencije.

"Naša studija pojačava prehrambene smjernice koje preporučuju biljna ulja kao što je maslinovo ulje i sugerira da te preporuke ne samo da podržavaju zdravlje srca, već potencijalno i zdravlje mozga", rekla je autorica istraživanja Anne-Julie Tessier, postdoktorandica na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

“Odlučiti se za maslinovo ulje, prirodni proizvod, umjesto masti kao što su margarin i komercijalna majoneza, siguran je izbor i može smanjiti rizik od fatalne demencije“, dodaje Tessier.

Maslinovo ulje može koristiti zdravlju bez obzira na cjelokupnu kvalitetu prehrane

Rezultati istraživanja temelje se na podacima o više od 90 tisuća Amerikanaca prosječne dobi od 56 godina. Dr. Tessier i njezin tim pregledali su upitnike o prehrani na koje su odgovarali sudionici i podatke o smrti prikupljane tijekom tri desetljeća. Za to vrijeme od demencije je umrlo 4749 ispitanika.

Istraživači su primijetili da je veći unos maslinova ulja povezan s umjereno nižim rizikom od demencije, bez obzira na kvalitetu prehrane osobe, tako da su čak i oni koji su jeli manje zdravo općenito profitirali od maslinovog ulja.

"Ova dugotrajna studija pokazuje da konzumacija relativno malih količina maslinovog ulja ima koristi za kognitivno zdravlje", kaže dr. Penny M. Kris-Etherton, profesorica nutricionizma na Državnom sveučilištu Pennsylvania.

"Istraživanje sugerira da postoje tvari u maslinovom ulju koje na neki način pogoduju kognitivnom zdravlju, a te tvari nisu prisutne u margarinu ili majonezi", dodaje.

Dobrobiti maslinovog ulja za srce mogu se proširiti i na mozak

Kao što dr. Etherton ističe, prethodna istraživanja pokazala su da je zamjena maslinovog ulja za margarin, maslac, majonezu ili mliječnu mast dovela do manjeg rizika od srčane bolesti. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naziva maslinovo ulje "zdravim za srce" i kaže da može poboljšati razinu kolesterola.

Dobrobit maslinovog ulja za zdravlje kardiovaskularnog sustava može pružiti neizravnu korist za kognitivno zdravlje poboljšavajući protok krvi u mozgu, naglašava Tessier.

Dodala je da neki antioksidativni spojevi u maslinovom ulju mogu prijeći krvno-moždanu barijeru, što potencijalno ima izravan učinak na mozak.

Nacionalni institut za starenje istaknuo je istraživanje koje sugerira da je mediteranska prehrana, koja uključuje maslinovo ulje uz ribu, grah, voće, povrće i cjelovite žitarice, povezana s manje znakova Alzheimerove bolesti.

Iako mnoga istraživanja podupiru zdravstvene prednosti maslinovog ulja, Etherton upozorava da nedavna istraživanja bacaju sumnju na njegov pozitivan učinak. Članak objavljen 18. srpnja u časopisu New England Journal of Medicine koji uključuje 600 kognitivno neoštećenih sudionika, ali koji su imali obiteljsku povijest demencije, zaključuje da se promjene u kognitivnim sposobnostima i rezultatima MRI mozga nakon tri godine ne razlikuju značajno između onih koji su pratili MIND dijete i oni koji su slijedili kontrolnu dijetu s blagim ograničenjem kalorija.

“Međutim, sve u svemu, dokazi upućuju na to da maslinovo ulje ima neke beneficije”, kaže Etherton.

Studija je opservacijska i ne dokazuje da je maslinovo ulje uzrok smanjenog rizika od fatalne demencije, naglašavaju autori. Željeli bi provesti dodatna istraživanja, kao što su randomizirana kontrolirana ispitivanja, kako bi se potvrdili učinci i odredila optimalna količina maslinovog ulja za konzumiranje kako bi se iskoristile te dobrobiti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti