Regija mozga za stres

Regija mozga za stres

Regija mozga za stres
  • Objavljeno: Petak, 12.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili abnormalnost u mozgu koja bi mogla biti odgovorna za psihijatrijske poremećaje povezane sa stresom, a nalazi se u dijelu mozga koji je zadužen za blokiranje pamćenja, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Koristeći se funkcionalnu magnetnom rezonancijom (fMR), istraživači su pregledali veze između prefrontalnog korteksa (moždane kore) i hipokampusa sudionika koji su imali stresne trumatične događaje. Prefrontalni korteks je dio mozga koji suprimira i doziva situcije iz pamćenja koje je procesuirao hipokampus, jedan drugi dio mozga. Istraživači su uočili abnormalnu akrtivaciju u prefrontalnom korteksu kod sudionika koji su imali poremećaje povezane sa stresom.

Drugo otkriće koje su istraživači pronašli jest da dio mozga koji suprimira sjećanja – prefrontalni korteks – može funkcionirati na nižoj razini kod ljudi s poremećajima povezanima sa stresom nego kod zdravih pojedinaca. Kada su pojedinci s poremećajima povezanima sa stresom zamoljeni da potisnu svoje sjećanje određene riječi, njihovi su mozgovi pokazali aktivaciju u hipokampusu koja je bila veća od normalne. 

Znanstvenici su objasnili kako to može značiti da prefrontalni korteks ne obavlja svoju zadaću kako bi trebao.

Rezultati studije predstavljeni su na godišnjem sastanku Društva radiologa Sjeverne Amerike (Radiological Society of North America) koji je održan 5. prosinca 2008. godine u Chicagu.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti