Vježbe disanja za astmu

Vježbe disanja za astmu

Vježbe disanja za astmu
  • Objavljeno: Petak, 12.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Opisano je u studiji da takav pristup poboljšava kvalitetu života i smanjuje razinu stresa, objavljeno je na stranicama Health Daya.

I dok vježbe disanja za astmu mogu poboljšati kvalitetu života pacijenata, one ne smanjuju potrebu za inhalacijama, prema istraživanju koje je provedeno u Škotskoj.

Studija s University of Aberdeen uključila je gotovo 200 odraslih osoba koje su liječene zbog blage do umjerene astme. Oko njih pola (njih 94) provodili su i vježbe disanja tri puta na tjedan zajedno sa fizioterapeutom, a ostali su primali informacije i savjete o svojoj bolesti.

Nakon jednog mjeseca, obje su skupine pokazale poboljšanje u kvaliteti života. Ali nakon 6 mjeseci, pacijenti koji su bili u skupini koja je provodila vježbe disanja bili su puno manje aksiozni i depresivni, i bili su skloniji boljoj kontroli svoje astme u odnosu prema onima koji su bili u skupini koja je primala informacije i savjete.

Studija je objavljeno u časopisu «Thorax».

Prethodna su istraživanja upućivala na ato da je izraženost simptoma koje osjećaju pacijenti s astmom povezana sa stupnjem kontrole koju osjećaju nad svojim životima, istaknuli su istraživači.

I dok ova studija upućuje na to da vježbe disanja mogu imati pozitivne učinke kod pacijenata s blagom ili umjerenom astmom koja nije dobro kontrolirana, pacijenti ne smiju zamijeniti spomenute vježbe za lijekove za astmu, dodali su istraživači.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti