Dobar kolesterol je loš?

Dobar kolesterol je loš?

Dobar kolesterol je loš?
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazuje da neki dobar kolesterol može negativno utjecati na zdravlje što može promijeniti način razmišljanja, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Konvencionalno razmišljanje tvrdi da ako imate visoke razine dobrog kolesterola ili takozvanog HDL-a i uz to niske razine lošeg kolesterola, ili LDL-a, to je dobro u smislu održavanja zdravlja. Nedavno provedena studija potaknula je da se ta zamisao preispita. Nakon pregleda objavljenih podataka o temi dobrog protiv lošeg kolesterola, istraživači s University of Chicago pronašli su da čak i kada su razine u krvi HDL-a slične, HDL prisutan u pojedinaca s određenim kroničnim bolestima razlikuje se od HDL-a kod zdravih ljudi. Otkrili su da je razlika to što normalan HDL smanjuje upalu a disfunkcionalan HDL to ne čini.

«Tijekom mnogo godina, HDL je smatran dobrim kolesterolom i stvarao je krivu precepciju da što više HDL-a imate u krvi, tim bolje», izjavio je prvi autor studije dr. Angelo Scanu s University of Chicago. «Sada je jasno da pojedinci s visokim razinama HDL-a nisu nužno zaštićeni od srčanih problema i trebali bi upitati svoje liječnike da otkriju je li njihov HDL dobar ili loš.»

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu «FASEB Journal».
Visoke razine LDL-a ili ukupnog kolesterola već su poznate kao pokazatelji povišenog rizika za razvoj bolesti srca.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti