Riblje ulje ometa liječenje kemoterapijom

Riblje ulje ometa liječenje kemoterapijom

Riblje ulje ometa liječenje kemoterapijom
  • Objavljeno: Srijeda, 14.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Omega-3 i omega-6 masne kiseline u ribama poput lososa, skuše ili srdele, mogu potpomoći stanicama raka da budu neosjetljive na liječenje cisplatinom, otkrivaju nizozemski istraživači.

Cisplatin je uobičajena vrsta kemoterapije koja se koristi protiv širokog spektra tumora, uključujući i one iz pluća, želuca, jajnika, mokraćnog mjehura i jednjaka.

Obično će se takvi tumori smanjiti u veličini kada su izloženi cisplatinu.

Međutim, istraživači su otkrili kako su kod miševa s tumorima koji su bili hranjeni takvim ribljim uljima, tumori postali neosjetljivi na liječenje.

Profesor i onkolog Emile Voest sa Sveučilišnog medicinskog centra iz Utrechta, savjetuje ljude koji su na cisplatin terapiji da ne jedu te vrste ribe ili dodatke prehrani koji sadrže riblje ulje, sve dok se ne provedu daljnja istraživanja po tom pitanju.

Jessica Harris iz Istraživačkog centra za rak iz Velike Britanije izjavljuje, a Telegraph prenosi: "Pacijenti koji boluju od raka, a koji uzimaju ili razmišljaju o uzimanju tih dodataka, trebaju razgovarati sa svojim liječnicima kako bi saznali da li takvi dodaci mogu utjecati na njihove tretmane."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti