Kontracepcijske pilule ženama mijenaju način pamćenja

Kontracepcijske pilule ženama mijenaju način pamćenja

Kontracepcijske pilule ženama mijenaju način pamćenja
  • Objavljeno: Utorak, 13.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule ometaju način na koji se prisjećaju nekih informacija.

Stručnjaci tvrde kako žene koje uzimaju oralne kontraceptive imaju tendenciju prisjećati se različitih aspekata incidenta, za razliku od onih s prirodnim menstrualnim ciklusom.

Promjenom ženine hormonalne ravnoteže, pilule mijenjaju način na koji one pamte informacije, sugeriraju istraživači.

One koje uzimaju pilule imaju manju vjerojatnost da će zapamtiti pojedinosti događaja, no umjesto toga će zadržati svoj cjelokupni emocionalni učinak.

Pilula djeluje tako što smanjuje estrogen i progesteron radi sprječavanja trudnoće. Ovi kemijski spojevi iz lijeve strane mozga su povezani sa ženskom sposobnošću za logično pamćenje događaja, objašnjava istraživač Larry Cahill.

Dok pilula ne oštećuje pamćenje, u prijevodu ovo sve znači da se događaji jednostavno pamte na drugačiji način.

Stručnjaci s Kalifornijskog sveučilišta su promatrali kako se žene, koje uzimaju ili ne uzimaju pilule, prisjećaju prometne nesreće.

One koje koriste pilule jasnije su se sjećale traumatskog događaja, kao recimo da je dječak bio uključen u nesreću i da su mu liječnici šivali obje noge. No one koje ne koriste pilule, prisjećale su se više detalja, tipa da je odmah pored automobila bio hidrant.

Istraživačica Shawn Nielsen objašnjava, a Daily Mail prenosi njenu izjavu: "To je jednostavno promjena u vrsti informacija koje one pamte, a ne nekakav deficit."

Dodala je i kako istraživanje ističe ključnu vezu: "Postoji samo nekoliko istraživanja koja ispituju kognitivne učinke pilule, a opet više od 100 milijuna žena širom svijeta ih konzumira."

Rezultati će možda pomoći u objašnjenju zašto se muškarci prisjećaju stvari na drugačiji način od žena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti