Rizik od dobivanja raka mokraćnog mjehura možemo smanjiti unosom selena

Rizik od dobivanja raka mokraćnog mjehura možemo smanjiti unosom selena

Rizik od dobivanja raka mokraćnog mjehura možemo smanjiti unosom selena
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čest mineral može pružiti zaštitu od raka mokraćnog mjehura.

Prema rezultatima istraživanja unos selena povezan je sa smanjenjem rizika od dobivanja raka mokraćnog mjehura.

„Niže razine selena, veći rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura", izjavio je voditelj istraživanja Núria Malats, iz Španjolskog nacionalnog istraživačkog centra za rak.

Selen je bitan mikronutrijent koji je sastavan dio oko 25 proteina, koje zovemo selenoproteini. Većina tih selenoproteina su enzimi s antioksidativnim svojstvima koji sprječavaju stanična oštećenja uzrokovana nusproizvodima metabolizmom kisika, objašnjava Malats.

Glavni prehrambeni izvor ovih mikronutrijenata su biljna hrana uzgajana na tlu bogatom selenom, životinje koje pasu na ovakvom tlu i proizvodi obogaćeni selenom.

Koristeći podatke iz sedam već objavljenih istraživanja, Malats i kolege sproveli su meta-analizu kako bi procijenili razinu selena u krvnom serumu i u noktima te mogući rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura. Uvršteni pojedinci su uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država, ali i iz Belgije, Finske i Nizozemske.

Istraživači su primijetili značajan zaštitni učinak selena, uglavnom među ženama, za koji vjeruju da bi mogao proizaći iz spolno specifičnih razlika u mineralnim akumulacijama i izlučivanju kod žena.

„Iako naši rezultati pokazuju povoljan utjecaj visokog unosa selena za rizik od dobivanja raka mokraćnog mjehura, više istraživanja je neophodno kako bi se potvrdili ovi nalazi prije nego što se visoki unos selena počne preporučivati," rekao je Malats.

Članica istraživačkog centra Elizabeth A. Platz, je izjavila: „Ova otkrića pružaju vrijedan trag prema onome što bi trebali učiniti sljedeće kako bi razumjeli ako postoji uloga u dodavanju selena za prevenciju raka mokraćnog mjehura."

Sljedeći korak u istraživanju je riješiti problem doziranja selena. Taj korak je od javnog zdravstvenog interesa, jer jako je bitno odrediti preporučenu dnevnu dozu i skupinu na koju se najviše cilja, za kraj dodaje Platz.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti