Rizik od razvoja raka endometrija možete smanjiti tjelovježbom

Rizik od razvoja raka endometrija možete smanjiti tjelovježbom

Rizik od razvoja raka endometrija možete smanjiti tjelovježbom
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje vježbaju 150 minuta tjedno ili više, mogu smanjiti rizik od razvoja raka endometrija, bez obzira da li imaju probleme s težinom.

„Ovo istraživanje je u skladu s drugim istraživanjima koja snažno podržavaju povezanost između tjelesne aktivnosti i smanjenog rizik od razvoja raka endometrija," izjavila je Hannah Arem.

Arem i kolege proučili su podatke prikupljene od 668 žena s rakom endometrija te ih usporedili s 665 žena koje su se podudarale po godinama.

One žene koje su vježbale 150 minuta tjedno ili više, imale su 34 posto smanjen rizik od razvoja karcinoma endometrija u usporedbi s onim ženama koje su bile neaktivne.

Ove brojke su bile još više izraženije kod aktivnih žena s indeksom tjelesne mase (BMI) manjim od 25, kod kojih je smanjenje rizika bilo 73 posto, u usporedbi s neaktivnim ženama čiji je BMI veći od 25, tj. ono što se već obično smatra prekomjernom debljinom.

Iako je BMI pokazao snažnu povezanost s karcinomom endometrija, čak i žene koje su imale prekomjernu debljinu, ali su bile aktivne, imale su 52 posto manji rizik.

„Već po koji put je jasno da bi trebali postojati programi kako bi se povećala razina fizičke aktivnosti kod žena," zaključuje Arem.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti