Pušenje povećava rizik smrtnosti kod žena s rakom dojke

Pušenje povećava rizik smrtnosti kod žena s rakom dojke

Pušenje povećava rizik smrtnosti kod žena s rakom dojke
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje pate od raka dojke, a trenutno puše ili su prije pušile, imaju veći rizik od umiranja od nepušačica s istim stanjem.

„Žene koje su pušači ili imaju povijest pušenja, a imaju i karcinom dojke, imaju 39 posto veću stopu smrtnosti," izjavila je autorica istraživanja dr. Dejana Braithwaite, profesorica s Kalifornijskog sveučilišta.

„Njihov rizik smrtnosti zbog drugih uzroka je također bio povišen," naglašava profesorica.

Prethodna istraživanja koja su promatrala odnos između aktivnog pušenja (za razliku od pasivnog pušenja) i preživljavanja kod žena s rakom dojke, davala su mješovite nalaze.

„Snaga našeg rada, je što je to vrlo veliko istraživanje na više od 2.000 žena s dijagnozom raka dojke, a sve je provedeno na dva različita mjesta u SAD-u."

Za ovo istraživanje, dr. Braithwaite je kroz prosječno 9 godina, pratila 2.265 žena koje pripadaju različitim nacionalnostima, a svima je dijagnosticiran rak dojke između 1997. i 2000. godine. Istraživači su promatrali da li pušenje utječe na stopu smrtnosti povezanu s rakom dojke i stopu smrtnosti koja dolazi od drugih uzroka.

Tijekom popratnih pregleda, 164 žene su umrle od posljedica raka dojke, a njih još 120 zbog drugih uzroka.

Osim 39 posto veće stope smrtnosti od raka dojke, pušačice i bivše pušačice imale su i dvostruko veću stopu smrtnosti od drugih uzroka, u usporedbi s ženama koje nisu nikad pušile. Bivši pušači su bili definirani kao oni koji su popušili najmanje 100 cigareta u životu.

Gledajući podgrupe, dr. Braithwaite je otkrila kako su žene koje je najviše pogodilo pušenje, ili imale tumore poznatije pod nazivom HER2 negativni, ili su imale nižu tjelesnu masu, ili su prošle menopauzu.

„Veza se ne može objasniti sa sigurnošću," zaključuje autorica.

„Jedna je mogućnost da kemikalije u duhanskom dimu mogu potpomoći karcinomu dojke kako bi bio agresivniji. No, pretpostavka je, što duže ne pušite, manje ste pod rizikom."

U istraživanju su sudjelovale: 893 bivše pušačice, 173 trenutne pušačice i 1.199 žena koje nikada nisu pušile.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti