Male količine alkohola mogu odbiti Alzheimerovu bolest

Male količine alkohola mogu odbiti Alzheimerovu bolest

Male količine alkohola mogu odbiti Alzheimerovu bolest
  • Objavljeno: Subota, 12.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pijenje male ili umjerene količine alkohola može smanjiti rizik za razvoj Alzheimerove bolesti i nekih oblika senilne demencije, ukazuje nam najnovije njemačko istraživanje.

Iako istraživači napominju kako je teža konzumacija alkohola kriva za oko 10 posto svih slučajeva demencije, istraživači su izvijestili kako konzumacija od samo jednog do dva pića dnevno čini se da štiti od sveukupne incidencije demencije i Alzheimerove bolesti.

Međutim upozoravaju kako istraživanje nije pronašlo dokaze o manjem riziku za bilo vaskularnu demenciju ili opće kognitivno propadanje. Niti je jasno da li rizik varira prema vrsti alkohola koja je konzumirana.

Rezultati su proizašli iz periodičnih pregleda tijekom tri godine, u kojima je sudjelovalo 3.327 sudionika, od kojih su svi bili 65. godina i stariji. Kada je istraživanje počelo, njih 3.202 nije imalo demenciju te je proračun slučajeva demencije temeljen na ovim sudionicima.

Na početku istraživanja, oko pola sudionika nije uopće konzumiralo alkohol, jedna četvrtina konzumirala je manje od jednog alkoholnog pića dnevno, skoro 13 posto je pilo jedno do dva pića dnevno, a oko 12 posto je pilo više od dva pića dnevno. Vino je najpopularniji izbor, nakon čega slijedi pivo, a zatim mješavina raznih alkoholnih pića.

Do kraja istraživanja, kod 217 ispitanika (7 posto) se razvila demencija, a kod njih 111 (3,5 posto) se razvila Alzheimerova bolest, prenosi US News.

„Mala ili umjerena konzumacija alkohola je utvrđeno povezana s manjim postotkom demencije i Alzheimerove bolesti, a sveukupno je povezana s relativno dobrim fizičkim i mentalnim zdravljem," zaključio je Siegfried Weyerer iz Central Institute of Mental Health u Mannheimu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti