Samo 15 minuta kretanja može poništiti učinke cjelodnevnog sjedenja na poslu

Samo 15 minuta kretanja može poništiti učinke cjelodnevnog sjedenja na poslu

Samo 15 minuta kretanja može poništiti učinke cjelodnevnog sjedenja na poslu
  • Objavljeno: Srijeda, 14.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavna studija provedena na pola milijuna ljudi upućuje na značajno povećan rizik od smrti zbog bolesti srca kod osoba koje većinu dana provode sjedeći na poslu. Međutim, osobe koje su aktivne na poslu ili se povremeno ustaju i hodaju nisu imale povećan rizik.

Istraživanje pokazuje da čak i epizode kretanja u trajanju od 15 minuta mogu smanjiti rizik, kao i redovito vježbanje. Studija je obuhvatila podatke od 1996. do 2017. godine, uključujući i muškarce i žene starije od 20 godina, a prosječna dob sudionika je bila 39 godina. Sudionici su podijeljeni u tri kategorije prema tome koliko vremena provode sjedeći na poslu, a istraživanje je pokazalo da osobe koje većinom sjede imaju 16 % veći rizik od smrti i 34 % veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima u kategoriji "većinom ne sjede" na radnom mjestu. Osim bolesti srca i krvnih žila, dugotrajno sjedenje može povećati rizik od dijabetesa tipa 2, raka te mentalnih bolesti koje su se očitovale tijekom pandemije koronavirusa, kada je bilo preporučljivo ne izlaziti iz kuće.

Dr. Scott Lear, profesor zdravstvenih znanosti i voditelj istraživanja kardiovaskularne prevencije na Sveučilištu Simon Fraser, je najviše istaknuo ono što je zamijećeno na skupini koja je sjedila s prekidima.

„Rezultati srednje skupine, koja je sjedila s prekidima, se zapravo nije puno razlikovao s onima koji su najmanje sjedili. Dakle, uglavnom je skupina koja je "većinom sjedila" imala povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti”, rekao je Lear.

Stručnjaci ističu potrebu za prakticiranjem nekoliko mjera koje mogu smanjiti količinu vremena provedenog sjedeći na poslu i pomoći u izbjegavanju zdravstvenih rizika. Neke od njih su:

  • uzimanje redovitih pauza za ustajanje i kretanje
  • šetnja ili lagana fizička aktivnost tijekom pauzi
  • korištenje svih prilika za fizičku aktivnost, poput korištenja stepenica umjesto dizala ili vožnje biciklom do posla
  • vježbanje ili bavljenje tjelesnom aktivnošću i u slobodno vrijeme.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti