Samo jedan sok dnevno povećava rizik od nastanka dijabetesa

Samo jedan sok dnevno povećava rizik od nastanka dijabetesa

Samo jedan sok dnevno povećava rizik od nastanka dijabetesa
  • Objavljeno: Utorak, 30.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tek 350ml zaslađenog soka dnevno povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za 22%, pokazuju rezultati istraživanja provedenog na području Europe.

U istraživanju je sudjelovalo 28000 osoba iz Danske, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Španjolske, Švedske i Velike Britanije.

Kada su znanstvenici u obzir uzeli ukupan dnevni unos kalorija, indeks tjelesne mase i genetske predispozicije, zaslađeni sokovi su i dalje značajno povećavali rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, za čak 18%.

"Prehrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja i smanjenju rizika od nastanka dijabetesa", izjavila je prof. Dora Romaguera.

Ovo nije prvo istraživanje koje je dokazalo da sokovi povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, ali je prvo istraživanje koje je otkrilo da je čak i mala količina soka s umjetnim sladilima opasna.

Ukupan dnevni unos kalorija i indeks tjelesne mase igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ipak, činjenica da je rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 beznačajno pao kada su ova dva faktora uzeta u obzir, nam bez sumnje daje na znanje da su zaslađena pića jedan od najvećih faktora rizika.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Diabetologia, ističu da trebamo što više smanjiti unos umjetnih sladila i povećati unos prirodnog šećera. Ako ne možete svoj dan zamisliti bez sokova, pripremajte svježe sokove od omiljenog voća i povrća.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti