Rak kože uzrokuje ostale vrste raka?

Rak kože uzrokuje ostale vrste raka?

Rak kože uzrokuje ostale vrste raka?
  • Objavljeno: Srijeda, 01.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Treba vam dodatna motivacija za nanošenje kreme za zaštitu od sunca? Osobe koje pate od raka kože imaju veći rizik od nastanka nekog drugog oblika raka, otkrivaju nam američki znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine.

Vodeći uzročnik raka kože su štetna sunčeva zračenja. Nažalost, veliki je broj ljudi koji se izlažu suncu bez ikakve zaštite, i to u satima kada je razina zračenja najviša.

Prethodna istraživanja su također pokazala da rak kože može povećati rizik od nastanka neke druge vrste raka, bez obzira na životne navike.

Ovim istraživanjem se pokazalo da rak kože rizik od nastanka druge vrste raka povećava za čak 26% kod žena, dok kod muškaraca za 15%.

Rezultati su pokazali da su žene najugroženije. Naime, rak kože povećava rizik od nastanka raka pluća i raka dojke.

Ipak, rezultati istraživanja su preliminarni te je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Kožu je potrebno štititi od svih štetnih faktora. Najveći rizik imaju osobe svijetle puti, s  velikim brojem madeža i oni koji u obiteljskoj anamnezi imaju zabilježene slučajeve raka kože. Ne zaboravite na kremu sa zaštitnim faktorom. Istina, nanošenje će vam oduzeti nekoliko minuta vremena, ali će vjerojatno dodati godine vašem životu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti