Kemikalije iz kanabisa možda pomažu u borbi protiv raka prostate

Kemikalije iz kanabisa možda pomažu u borbi protiv raka prostate

Kemikalije iz kanabisa možda pomažu u borbi protiv raka prostate
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kemikalije iz kanabisa zaustavile su rast stanica raka prostate u laboratoriju, sugerirajući da bi lijekovi na bazi kanabisa mogli jednog dana pomoći u borbi protiv bolesti, objavili su znanstvenici u srijedu.

Nakon rada s ljudskim stanicama raka, Ines Diaz-Laviada i kolege sa Sveučilišta u Alcali u Madridu također su testirali jedan spoj na miševima i otkrili su da je rast tumora znatno smanjen.

Njihovo istraživanje, objavljeno u British Journal of Cancer, naglašava rastući interes za medicinsku upotrebu aktivnih kemikalija nazvanih kanabioidi, koje su pronađene marihuani.

Stručnjaci, međutim, naglašavaju da je istraživanje još u početnoj fazi i proći će mnogo godina i testiranja da se otkrije kako primijeniti rezultate na liječenje raka u ljudi.

"Ovo je zanimljivo istraživanje koje otvara novi put, ali je u vrlo ranoj fazi", kazala je Lesley Walker, iz časopisa British Journal of Cancer.

"Apsolutno nije slučaj da bi se muškarci mogli boriti protiv raka prostate pušeći marihuanu", dodala je.

Kanabioidi koje je testirao španjolski tim blokiraju receptore na površini tumorske stanice. Ovo zaustavlja njihovo dijeljenje i rast.

Zapravo, receptori stanica raka mogu prepoznati i "razgovarati" s kemikalijama pronađenim u marihuani, rekla je Diaz-Laviada.

"Ove kemikalije mogu zaustaviti podjele i rast stanica raka prostate i mogu započeti novo poglavlje istraživanja potencijalnih lijekova za liječenje raka prostate", rekla je ona.

Njen tim radi sa dva kanabioida - methanandamid i JWH-015 - koja su prvi put predstavljeni kao spojevi koji spriječavaju umnažanje stanice raka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti