Saznajte koji spol ima više samopouzdanja!

Saznajte koji spol ima više samopouzdanja!

Saznajte koji spol ima više samopouzdanja!
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarcima se smanjuje razina samopouzdanja kada njihova ljepša polovica ostvari cilj, otkriveno je u istraživanju američkih znanstvenika, objavljenom u časopisu "Journal of Personality and Social Psychology".

Znanstvenici su proveli čak 5 eksperimenata u kojemu je sudjelovalo gotovo 900 muškaraca i žena. Iste eksperimente su provodili Americi i Nizozemskoj, kako bi se uvjerili da mjesto odrastanja i stanovanja ne utječe na način kako će osoba doživjeti partnerov uspjeh.

U svakom eksperimentu su sudjelovali parovi koji su rješavali test s različitim problemskih zadacima. Svakom paru su rekli da je njihov partner test riješio bolje za 12%. To je ujedno bio i jedini podatak koji su dobili o rezultatima.

Niti jedan sudionik nije rekao da lošiji rezultati testa, u odnosu na rezultate partnera, utječe negativno na njihovo samopouzdanje, ali su testovi samopouzdanja pokazali drugačije.

Naime, muškarci, koji su vjerovali u to da je žena riješila test bolje od njih, su doživjeli značajan pad samopouzdanja.

Znanstvenici su očekivali da će i žene pokazati promjene u razini samopouzdanja, ali ih je iznenadilo to da je ženama bilo potpuno svejedno. Naime, razina samopouzdanja prije i poslije testiranja je bila potpuno jednaka.

Prvo smo vjerovali da će muškarci biti ljubomorni na uspjeh žene samo onda kada neku aktivnost zajedno rade, primjerice pokušavaju smršaviti, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Kate Ratliff. Dodala je kako su rezultati pokazali da su muškarci u većini slučajeva ljubomorni na ženin uspjeh, bez obzira na to rade li nešto zajedno ili ne.

Znanstvenike je šokiralo što su rezultati istraživanja bili potpuno jednaki i u Nizozemskoj, zemlji gdje je razlika među spolovima minimalna, odnosno gotovo ni ne postoji. Muškarci iz Nizozemske su isto izjavili da im ženina postignuća ne smetaju, ali su testiranja pokazala drugačije.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti