Saznajte što se događa u tijelu ako pijete premalo vode

Saznajte što se događa u tijelu ako pijete premalo vode

Saznajte što se događa u tijelu ako pijete premalo vode
  • Objavljeno: Utorak, 10.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Čak i blaga dehidracija, pokazuju istraživanja, može imati iznimno nepovoljan utjecaj na zdravlje, raspoloženje i razinu energije. Zato je važno pripaziti da do dehidracije ne dođe i na vrijeme prepoznati znakove dehidracije.

Evo što se sve može dogoditi ako pijete premalo vode:

Hipertenzija

Čak 98 posto krvi je voda. Kada je osoba dehidrirana, krv se zgusne i oslabi protok, a slabi protok krvi uzrokuje visoki krvni tlak.

Sitne bore

Kod nedovoljnog unosa vode, organizam je izložen ubrzanom procesu starenja što dovodi do prijevremene pojave bora.

Umor i pospanost

Istraživanja su pokazala da čak i blaga dehidracija može dovesti do osjećaja umora i pospanosti. Taj osjećaj nestaje nakon unosa vode.

Reumatski bolovi

Nedostatak vode u tijelu može uzrokovati bol, ukočenost i nelagodu u zglobovima.

Problemi s mjehurom i bubrezima

Dehidracija dovodi do povećanja kiseline i toksina u tijelu čime se povećava broj bakterija u bubrezima i mjehuru što potiče upale i infekcije.

Česta glavobolja

Tekućina koja okružuje mozak naziva se likvor, a njezina je funkcija da štiti mozak od potresa i udaraca lubanje. Uslijed dehidracije količina likvora se može smanjiti stoga može doći do dodira mozga s lubanjom, što uzrokuje glavobolje.

Dehidrirana koža

Dehidracija u organizmu rezultirat će i dehidracijom kože. Posljedice su ispucale usne, akne, psorijaza, ali i ekcem.

Spor metabolizam

Ako nema dovoljno vode, metabolizam se usporava. Neka istraživanja pokazuju da voda pomaže tijelu u sagorijevanju energije i mršavljenju. Redovitim unosom želudac se napuni vodom što dovodi do manjeg osjećaja gladi, a samim time i manjeg unosa hrane.

Bolovi u trbuhu i zatvor

Voda vlaži probavni trakt. Kada to nije dovoljno, ostaci hrane ostaju u crijevima, što dovodi do zatvora, bolova u trbuhu i žgaravice.

Slaba koncentracija

Pad koncentracije može biti znak dehidracije organizma. Tijelo ima potrebu za vodom kako bi se rashladilo i normalno funkcioniralo stoga vodu nije dovoljno uzeti samo kada nastupi osjećaj žeđi, jer to je znak da je već došlo do dehidracije. Kako bi osigurali dovoljan unos vode, svakih sat vremena potrebno je popiti dvije čaše vode ili više, u slučaju fizičke aktivnosti.

Neugodan zadah

Zbog manjka vode organizam neće moći proizvesti dovoljno sline. S obzirom na to da slina ima antibakterijska svojstva, zbog nedovoljno sline dolazi do pretjeranog razmnožavanja bakterija. Jedna od posljedica toga je loš zadah koji nastaje zbog dugotrajne dehidracije.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti