Zdravlje pluća: simptomi koje ne smijete ignorirati

Zdravlje pluća: simptomi koje ne smijete ignorirati

Zdravlje pluća: simptomi koje ne smijete ignorirati
  • Objavljeno: Petak, 13.12.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Odavno je poznato da pušenje uništava pluća i izaziva niz problema koji mogu biti blaži kao što su manje respiratorne bolesti, ali i opasniji kao što je rak pluća.

Pušenje nije jedino što uzrokuje probleme s plućima. Danas je zrak sve više onečišćen, stoga je važnije no ikada obratiti pažnju na signale koje nam pluća šalju. Te je znakove lako zanemariti, stoga nije na odmet znati kada je potrebno javiti se liječniku.

Bolovi u leđima i ramenima

Iako se navode kao rijedak simptom, bolovi u leđima, ramenima, pa i u prsnom košu mogu biti znakovi raka pluća kod kojeg. Otkrivanje raka pluća u ranoj fazi značajno povećava vjerojatnost izlječenja. Bolovi u leđima koji traju dulje od uobičajenih, intenzitetom su jači i javljaju se često svakako su razlog da posjetite liječnika.

Kašalj

Kašalj može upućivati na neko bezazleno i jednostavno stanje, poput prehlade, ali može biti i znak kronične bolesti. Važno je znati razlikovati različite tipove kašlja. Intenzivan ili uporan kašalj može biti znak raka pluća, osobito ako se uz njega javlja i iskašljavanje krvi.

Kratak dah

Kratkoća daha najčešće je posljedica određenih stanja koja pogađaju srce ili pluća, poput astme ili respiratornih alergija. Imate li epizode kratkog daha, dobra je ideja pokušati promijeniti okoliš kako biste provjerili hoće li vam se simptomi javljati i u drukčijem okruženju. Ako vam se kratak dah javlja često svakako posjetite liječnika.

Žutica

Ovaj simptom lako je ne povezati sa zdravljem pluća, no vrlo je važan jer žutica je jasan indikator problema s jetrom, a oni mogu biti uzrokovani rakom pluća. Kod žutice koža dobiva žutu boju, a i bjeloočnice postaju žute, od blijedožutih do tamnožutih.

Manjak energije

Svatko od nas povremeno je iscrpljen, to je normalno. Manjak sna ili stres mogu biti uzrok vašeg umora, no ako se osjećate abnormalno umorno i iscijeđeno previše često, uz to uporno kašljete i nemate apetit, možda je u podlozi umora neko ozbiljnije zdravstveno stanje povezano s dišnim putevima.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti