Knjigu u ruke: evo kako čitanje djeluje na mozak

Knjigu u ruke: evo kako čitanje djeluje na mozak

Knjigu u ruke: evo kako čitanje djeluje na mozak
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.12.2019.
  • Broj pregleda: 693
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Osim što poboljšava vokabular i širi nam horizonte, čitanje ima mnogo prednosti. Pozitivno razmišljanje, dobro raspoloženje i osjećaj prijateljstva i povezanosti blagodati su koje pruža vrijeme provedeno u čitanju knjiga. Čak i priče tužne tematike mogu usrećiti ljude jer ih potiču da više misle na svoje voljene.

Psiholozi su otkrili kako knjiga djeluje na naše mentalno zdravlje.

Suosjećanje

Dok pratite živote likova iz priča, poboljšavate svoju sposobnost razumijevanja osjećaja drugih ljudi. Priče nude promjenu životnog gledišta, kažu znanstvenici zbog čega se u nama budi suosjećanje prema drugim ljudima.

Povezanost

Čitanje romana povlači poistovjećivanje s junacima, osjećate vezu sa sličnim stvarnim događajima i međuljudskim odnosima što povećava vaš osjećaj pripadnosti. Evo primjera: nakon što pročitate knjigu Marley i ja, vlasnike pasa u parku doživljavat ćete kao prijatelje.

Sjećanja

Sretan kraj priče poboljšat će raspoloženje, kao i događaji u priči koji vas mogu podsjetiti na nešto lijepo što ste vi doživjeli.

Nadahnuće

Istraživanje na Sveučilištu Ohio pokazalo je da su ljudi motiviraniji za dostizanje vlastitih životnih ciljeva nakon što pročitaju o nekome tko je svladao životne prepreke. Ohrabrenje i nadahnuće osjećaji su koji se javljaju kad junaci iz knjiga imaju takve karakteristike. Što se više uživite u lik iz knjige, to ćete prije i odvažnije poduzeti nešto.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti