Sedam najboljih trenutaka u danu za konzumaciju vode

Sedam najboljih trenutaka u danu za konzumaciju vode

Sedam najboljih trenutaka u danu za konzumaciju vode
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pravilna hidratacija je dobar put do zdravlja i ljepote. Voda je ključna za funkciju probave, srca, pluća i mozga te glavni preduvjet za zdravu i hidratiziranu kožu lica i tijela. Kako bi se svi procesi u organizmu mogli nesmetano odvijati, svaka stanica u ljudskom tijelu treba dovoljnu količinu vode.

Poznato je da čak 75% ukupne mase ljudskog tijela sačinjava voda, no stručnjaci se i dalje ne mogu usuglasiti oko toga koja je količina vode optimalna za većinu ljudi. Razlog je taj što preporučeni dnevni unos vode ovisi o mnogobrojnim faktorima, kao što su temperatura našeg okruženja i razina vlage u zraku, razina fizičke aktivnosti, trudnoća i dojenje ili određene bolesti i zdravstvena stanja. Bez obzira na dnevne ciljeve hidratacije, vodu je važno konzumirati tijekom cijelog dana i na taj način na vrijeme spriječiti pojavu snažnog osjećaja žeđi, koji je jedan od prvih simptoma dehidracije.

Ujutro, prije prve kave

Umjesto da tek što ste ustali iz kreveta posegnete za kavom, popijte čašu vode. Budući da ste spavali i niste pili, tijekom tih je sati već nastupila lagana dehidracija, koju vrlo lako možete otkloniti ako vaš prvi izbor tekućine ujutro bude obična voda. To vam može pomoći i da smanjite jutarnju natečenost - dok ste spavali vaše je tijelo zadržavalo vodu i zbog toga ujutro imate natečene kapke. Nakon vode, slobodno popijte kavu. Iako sadrži kofein, istraživanja pokazuju da umjerene količine kave ne uzrokuju dehidraciju.

Prije i tijekom obroka

Čaša vode prije obroka može pomoći u regulaciji gladi i olakšati vam da se riješite neželjenih kilograma. Pomoći će vam da se osjećate sitije i spriječite prejedanje. U to što je dobro osvježenje, neka istraživanja pokazuju da je hladna voda nešto bolja u suzbijanju apetita. Jednako je važno i piti vodu tijekom obroka, naročito uz namirnice bogate vlaknima, poput povrća i cjelovitih žitarica. Vlakna tijekom probave u crijevima upijaju vodu, koja pomaže u formiranju stolice i redovitosti iste. Neredovita je probava glavni uzročnik nadutosti i osjećaja težine.

Umjesto napitaka s kofeinom

Uobičajeno je doživjeti pad energije u poslijepodnevnim satima, a on se najčešće događa oko 15 sati. Taj pad energije potiče mnoge ljude da popiju kavu kako bi "izgurali" ostatak dana, no takva pića mogu poremetiti dinamiku sna. Pijenje kofeina čak šest sati prije spavanja dokazano remeti san. Neka istraživanja pokazuju da korijen umora može biti dehidracija, a uz nju i bijes, razdražljivost, zbunjenost i depresija. Stjecanje navike dovoljnog unosa vode svakako može pomoći u održavanju energije i raspoloženja.

Kada imate virozu ili gripu

Kako biste što prije ozdravili, hidratacija je ključna. Simptomi poput proljeva, povraćanja i groznice mogu uzrokovati velik gubitak vode. Također, ako imate produktivni kašalj, izbacivanje sekreta iz pluća je puno lakše kada se on razrijedi hidratacijom. Ako imate virozu ili gripu, klonite se alkohola i pića s kofeinom. Oni će još više isušiti vaš organizam. Glavobolje i migrenski napadaji uz to što mogu biti simptom virusne ili bakterijske infekcije, mogu biti prouzročene dehidracijom.

Kada imate glavobolju

Glavobolja uzrokovana dehidracijom često se javlja zajedno s drugim simptomima, poput vrtoglavice, jake žeđi i suhih usta. Kada ste dehidrirani, vaš se mozak i ostala tkiva u tijelu skupljaju (kontrahiraju). Tim se supljanjem mozak odvaja od lubanje te vrši pritisak na živce koji uzrokuje bol. Bitno je naglasiti da čak i blaga dehidracija može dovesti do glavobolje. Kada ponovo počnete piti vodu, mozak se napuni do prijašnje, normalne veličine i bol nestaje.

Prije, za vrijeme i nakon tjelovježbe

Pravilna hidratacija počinje prije tjelovježbe. Naravno, naglo popiti vodu prije treninga u nadi da ćete se hidratizirati nije rješenje ovog problema. To će vjerojatno rezultirati neugodnim osjećajem nadutosti i mučninom. Pazite da redovito pijete vodu u danima prije treninga, naročito onih posebno napornih ili onih koji uzrokuju znojenje. Postoje istraživanja koja pokazuju da dehidracija u takvim utrkama značajno narušava performans. Nakon završetka bilo kojeg treninga, svakako se dobro hidrirajte kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu znojenjem.

Tijekom noći

Nemojte popiti jednu ili dvije čaše vode prije spavanja jer ćete morati ustajati usred noći kako biste mokrili, a to će vam poremetiti san. Međutim, slobodno stavite čašu vode pokraj kreveta, u slučaju da vam zatreba tijekom noći. Suha usta su česta nuspojava mnogih lijekova, pa je čaša vode na noćnom ormariću korisno rješenje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije