Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava "Ljubičasti dan"

Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava "Ljubičasti dan"

Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava "Ljubičasti dan"
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2015.
  • Broj pregleda: 28
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U četvrtak, 26. ožujka u Hrvatskoj će se, u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju te Referentnog centra Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za epilepsiju, a pod pokroviteljstvom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", šestu godinu zaredom obilježiti "Ljubičasti dan". Riječ je o međunarodnom danu podrške osobama oboljelima od epilepsije, koji se u svijetu obilježava od 2008. godine. Inicijativu za obilježavanje ovog dana pokrenuli su tada 9-godišnja djevojčica Cassidy Megan i njeni roditelja zajedno s Udrugom za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti, koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

"Ljubičasti dan obilježava se u više od 100 zemalja diljem svijeta, a službeno je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. U proteklih pet godina organizirali smo više od 50 edukativnih predavanja u zagrebačkim školama, vrtićima i ostalim obrazovnih institucija, sa željom da pridonesemo destigmatizaciji epilepsije, a s vlastitim su nam se aktivnostima pridružili i KBC Sestre milosrdnice, Medicinski fakultet u Zagrebu te KBC Osijek. Zahvaljujući angažmanu kolega liječnika iz Centra za epilepsiju KBC-a Zagreb i KB-a „Sveti Duh" te volontera iz Hrvatske udruge za epilepsiju, i ove ćemo godine organizirati niz aktivnosti kako bi obilježili ovaj dan", izjavila je prof. dr. sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ.

Uz organizaciju edukativnih predavanja, Hrvatska udruga za epilepsiju, na čelu s prof.dr.sc. Ivanom Bielenom, predstojnikom Klinike za neurologiju KB "Sveti Duh", objavila je letak u svrhu edukacije populacije o epilepsiji i važnosti poznavanja osnovnih postupaka u situaciji kada osoba ima epileptički napadaj. Dodatno, liječnici Centra za epilepsiju Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb te Hrvatske udruge za epilepsiju izdali su edukativnu knjižicu "Život s epilepsijom", kako bi pomogli oboljelima i njihovim bližnjima u razumijevanju tegoba s kojima se svakodnevno susreću.

Više detalja o dosadašnjim i budućim događanjima možete naći na www.purpleday.org te na www.epilepsija.hr.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti