Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava "Ljubičasti dan"

Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava "Ljubičasti dan"

Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava "Ljubičasti dan"
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U četvrtak, 26. ožujka u Hrvatskoj će se, u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju te Referentnog centra Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za epilepsiju, a pod pokroviteljstvom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", šestu godinu zaredom obilježiti "Ljubičasti dan". Riječ je o međunarodnom danu podrške osobama oboljelima od epilepsije, koji se u svijetu obilježava od 2008. godine. Inicijativu za obilježavanje ovog dana pokrenuli su tada 9-godišnja djevojčica Cassidy Megan i njeni roditelja zajedno s Udrugom za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti, koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

"Ljubičasti dan obilježava se u više od 100 zemalja diljem svijeta, a službeno je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. U proteklih pet godina organizirali smo više od 50 edukativnih predavanja u zagrebačkim školama, vrtićima i ostalim obrazovnih institucija, sa željom da pridonesemo destigmatizaciji epilepsije, a s vlastitim su nam se aktivnostima pridružili i KBC Sestre milosrdnice, Medicinski fakultet u Zagrebu te KBC Osijek. Zahvaljujući angažmanu kolega liječnika iz Centra za epilepsiju KBC-a Zagreb i KB-a „Sveti Duh" te volontera iz Hrvatske udruge za epilepsiju, i ove ćemo godine organizirati niz aktivnosti kako bi obilježili ovaj dan", izjavila je prof. dr. sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ.

Uz organizaciju edukativnih predavanja, Hrvatska udruga za epilepsiju, na čelu s prof.dr.sc. Ivanom Bielenom, predstojnikom Klinike za neurologiju KB "Sveti Duh", objavila je letak u svrhu edukacije populacije o epilepsiji i važnosti poznavanja osnovnih postupaka u situaciji kada osoba ima epileptički napadaj. Dodatno, liječnici Centra za epilepsiju Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb te Hrvatske udruge za epilepsiju izdali su edukativnu knjižicu "Život s epilepsijom", kako bi pomogli oboljelima i njihovim bližnjima u razumijevanju tegoba s kojima se svakodnevno susreću.

Više detalja o dosadašnjim i budućim događanjima možete naći na www.purpleday.org te na www.epilepsija.hr.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti