Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava "Ljubičasti dan"

Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava "Ljubičasti dan"

Šestu godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava "Ljubičasti dan"
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U četvrtak, 26. ožujka u Hrvatskoj će se, u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju te Referentnog centra Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za epilepsiju, a pod pokroviteljstvom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", šestu godinu zaredom obilježiti "Ljubičasti dan". Riječ je o međunarodnom danu podrške osobama oboljelima od epilepsije, koji se u svijetu obilježava od 2008. godine. Inicijativu za obilježavanje ovog dana pokrenuli su tada 9-godišnja djevojčica Cassidy Megan i njeni roditelja zajedno s Udrugom za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti, koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

"Ljubičasti dan obilježava se u više od 100 zemalja diljem svijeta, a službeno je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. U proteklih pet godina organizirali smo više od 50 edukativnih predavanja u zagrebačkim školama, vrtićima i ostalim obrazovnih institucija, sa željom da pridonesemo destigmatizaciji epilepsije, a s vlastitim su nam se aktivnostima pridružili i KBC Sestre milosrdnice, Medicinski fakultet u Zagrebu te KBC Osijek. Zahvaljujući angažmanu kolega liječnika iz Centra za epilepsiju KBC-a Zagreb i KB-a „Sveti Duh" te volontera iz Hrvatske udruge za epilepsiju, i ove ćemo godine organizirati niz aktivnosti kako bi obilježili ovaj dan", izjavila je prof. dr. sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ.

Uz organizaciju edukativnih predavanja, Hrvatska udruga za epilepsiju, na čelu s prof.dr.sc. Ivanom Bielenom, predstojnikom Klinike za neurologiju KB "Sveti Duh", objavila je letak u svrhu edukacije populacije o epilepsiji i važnosti poznavanja osnovnih postupaka u situaciji kada osoba ima epileptički napadaj. Dodatno, liječnici Centra za epilepsiju Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb te Hrvatske udruge za epilepsiju izdali su edukativnu knjižicu "Život s epilepsijom", kako bi pomogli oboljelima i njihovim bližnjima u razumijevanju tegoba s kojima se svakodnevno susreću.

Više detalja o dosadašnjim i budućim događanjima možete naći na www.purpleday.org te na www.epilepsija.hr.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti