Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zdrava prehrana popravlja raspoloženje

Zdrava prehrana popravlja raspoloženje

Zdrava prehrana popravlja raspoloženje
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2015.
  • Broj pregleda: 342
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe koje jedu puno voća i povrća pokazuju veću razinu optimizma, otkrivaju američki znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.

Znanstvenici su ustanovili da optimisti imaju veću razinu karotenoida u krvi. Karotenoidi su spojevi s antioksidativnim djelovanjem koji se nalaze u narančastom voću i povrću, kao i u zelenom lisnatom povrću.

Isprobajte smoothie od kurkume za bolje raspoloženje!

Voditeljica istraživanja prof. Julia Boehm je izjavila kako "rezultati našeg istraživanja pokazuju da optimistični ljudi imaju veću razinu karotenoida u krvi", prenosi DailyMail.

Znanstvenici su uzeli uzorke krvi od čak 1000 muškaraca i žena u dobi od 25 do 74 godine. Sudionici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od pitanja o njihovom životnom stilu i stavu.

Prema rezultatima istraživanja trebali bismo jesti najmanje 3 porcije voća i povrća dnevno. Naime, sudionici, koji su jeli 2 ili manje porcija, su pokazali manju razinu optimizma, u odnosu na one koji su jeli 3 ili više porcija voća i povrća dnevno.

Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasan odnos između karotenoida i razine optimizma, ističu da je moguće da optimisti općenito jedu više voća i povrća od pesimista, stoga je razina karotenoida u njihovoj krvi viša.

Popravite raspoloženje, pamćenje i koncentraciju uz ova 2 smoothieja!

Nakon što su u obzir uzeli i ostale životne navike (tjelesna aktivnost, pušenje i slično) veza između razine karotenoida i optimizma je i dalje bila jasna.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti