Šetnjom pobijedite depresiju

Šetnjom pobijedite depresiju

Šetnjom pobijedite depresiju
  • Objavljeno: Utorak, 17.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nešto poput šetnje na svježem zraku može igrati važnu ulogu u borbi protiv depresije, tvrde znanstvenici iz Škotske.

Depresija je sve češća. Jedna od deset osoba će u svom životu barem jednom patiti od depresije. Stanje se može izliječiti lijekovima, a tjelovježba se propisuje ljudima s blažim simptomima depresije.

Znanstvenici sa Sveučilišta Stirling su promatrali 341 osobu koje su imale određene simptome depresije.

Rezultati su pokazali da je šetnja izrazito učinkovita za liječenje depresije te da ima sličan učinak kao i druge intenzivnije vrste tjelovježbe.

Znanstvenici ističu da je šetnja odlična jer je dostupna, jednostavna, bez financijskih troškova te primjerena za sve osobe.

"Tjelovježba je odlična jer odvlači pozornost od briga, što daje osjećaj kontrole te oslobađa hormone koji nas čine sretnima", prof. Adrian Taylor je izjavio za BBC.

Prof. Taylor je dodao kako "da biste dobili najviše dobrobiti iz aktivnosti na otvorenome, važno je pronaći vrstu tjelovježbe koju volite kao što je to hodanje, vožnja bicikla ili vrtlarenje."

Znanstvenici tvrde da je tjelovježba u društvu još bolja jer pruža priliku povezivanja s ljudima, smijanja i uživanja u dobrom društvu, što je odlično za borbu protiv depresije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti