Slovenke vježbaju više, Hrvatice vjerne šminki

Slovenke vježbaju više, Hrvatice vjerne šminki

Slovenke vježbaju više, Hrvatice vjerne šminki
  • Objavljeno: Srijeda, 21.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ženama je važno što drugi misle o njihovu izgledu, najradije bi uživale u wellnessu, ne vole plastične operacije, a o ljepoti najviše uče iz medija.

Kad bi mogle potrošiti 1000 eura za ljepotu, 28,5 posto Hrvatica i 33,7 posto Slovenki odlučilo bi se za wellness. Devet posto više Hrvatica nego Slovenki potrošilo bi na kozmetiku. Četiri posto više Hrvatica uložilo bi u dermatološko pomlađivanje laserom ili botoksom, a Slovenke su pet posto više sklonije vježbanju.

Slovenke radije vježbaju

Pokazalo je to istraživanje kozmetičke kuće Vichy nazvano "Tanka granica između ljepote i zdravlja" u kojemu je sudjelovalo više od 4500 žena iz Hrvatske i Slovenije. Na pitanje bez čega nipošto ne bi mogle živjeti ako trebaju birati između dnevne kreme, vježbanja, šminke i lijepih trepavica, 63,5 posto Hrvatica i 55,2 posto Slovenki glasa za kremu. Za vježbanje se odlučilo 11 posto više Slovenki nego Hrvatica, a za šminku u prosjeku 14 posto ispitanica.

Važno je muško mišljenje

- Ako sam lijepa, osjećam se samopouzdanije - smatra to u prosjeku 75 posto ispitanica. Na osjećaj ljepote u više od polovine žena najviše utječe suprotni spol. Na drugom su mjestu prijateljice (to je navela čak trećina žena),a na trećem mjestu mediji. U više od 70 posto slučajeva ispitanice kažu da su upravo iz medija najviše naučile o ljepoti.

Da se ljepota ne može kupiti, smatra oko 45 posto ispitanica u obje zemlje. Više od 72 posto Hrvatica i 60 posto Slovenki odobrava estetske operacije, no ne bi se odlučile za takvo što, dok 16 posto Hrvatica i više od 21 posto Slovenki razmišlja o takvim zahvatima. Gotovo polovina ispitanica u obje zemlje smatra da je stres najveći neprijatelj njihove kože, a od nepravilnosti se najviše žale na akne i bore.

Psihologinja prof. dr. sc. Dubravka Miljković istaknula je kako je za ljepotu ključno zadovoljstvo te da se ne treba povoditi za retuširanim slikama zvijezda. Slovenski plastični kirurg Franci Planinšek kaže da se odlazak "pod nož" može znatno odgoditi pravilnom i redovitom njegom od malih nogu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti