Je li zategnuto tijelo samo trend?

Je li zategnuto tijelo samo trend?

Je li zategnuto tijelo samo trend?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Pixabay

Premršave manekenke već odavno su „out“, a na red je došlo isklesano tijelo koje mami poglede. No, jesu li novi ideali prikaz zdravog života ili je to još jedan način da se stavi naglasak na društveno poželjan fizički izgled?

Unatrag nekoliko godina internetom se širi slogan „strong is the new skinny“, koji se javio kao odgovor na trend izgladnjelih manekenskih ideala.

Društvene mreže prepune su fotografija žena i muškaraca u teretani, nevjerojatnih transformacija i mišičavih tijela na kojima bi zavidjeli i grčki bogovi. Iako su u početku svi poticali kampanju kojom se zagovara zdrav život, kvalitetna prehrana i tjelovježba, sve je više onih koji smatraju da je zategnuto samo novi naziv za mršavo te da se i dalje objektivizira ljude, posebice žene.

Ovo su osnovni koraci za zdravo mršavljenje!

S jedne strane, istraživanja su pokazala da prikazivanje privlačnih zategnutih tijela u medijima i društvenim mrežama ima isti utjecaj kao i prikazivanje izgladnjelih tijela. Osobe na fotografijama su najčešće bijele rase, u dvadesetim godinama, savršenih proporcija i naglasak je stavljen na seksualnost. Zbog toga ostali počinju sumnjati je li ono što vide uopće dostižno. Isto tako, zaboravlja se da ne postoji univerzalno ljudsko tijelo da se građa tijela uvelike razlikuje od osobe do osobe.

S druge strane, nema više podjele na debele i mršave, dijete su pale u drugi plan, a njihovo mjesto zauzela je uravnotežena prehrana. Osim toga, uz oznake #strong i #skinny sve se više koristi i #healthy, što znači da smo postali svjesni kako je zdrava prehrana itekako bitna, da je tjelovježba potrebna i da je izgladnjivanje najgore moguće rješenje.

Ovo je plan prehrane prema građi tijela koji garantira mršavljenje!

Naglasak je stavljen na snagu, a ona se ne odnosni samo na snažno tijelo, nego i na snažan duh te na snažan um. Snažan duh pokazuje kako pristupamo životu, koliko je naš život uistinu kvalitetan te spoznajemo li zaista sami sebe, svoje želje i potrebe. Snažan um nam je potreban da shvatimo možemo li uopće napraviti prvi korak, a potom ustrajati do kraja u ostvarenju osobnih ciljeva.

Bilo kako bilo, slogan „strong is the new skinny“ još će neko vrijeme vladati društvenim mrežama, a dok god se stavlja naglasak na zdravlje, nećemo se puno buniti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije