Smanjite rizik od razvoja raka pluća konzumiranjem raznovrsnog voća

Smanjite rizik od razvoja raka pluća konzumiranjem raznovrsnog voća

Smanjite rizik od razvoja raka pluća konzumiranjem raznovrsnog voća
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dnevna konzumacija pet malih porcija voća i povrća jedan je od načina koji stručnjaci najčešće preporučuju za sprječavanje raka.

Najnovije europsko istraživanju provedeno od strane istraživača iz 10 zemalja pokazalo je kako, u slučaju raka pluća, važna stvar nije samo količina, već i različitost voća koje se konzumira, što nakon nekog vremena može smanjiti rizik i do 23%.

„Ovo istraživanje dublje istražuje od svih ostalih, odnos između prehrane i raka pluća," objašnjava autorica istraživanja María José Pérez Sánchez.

„Osim konzumirane količine, također je važno uzeti u obzir raznolikost. Raznolika prehrana smanjuje rizik od razvoja raka pluća, a prije svega kod pušača."

Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako konzumiranje „više od osam podskupina" povrća smanjuje rizik za 23%, u usporedbi s konzumiranjem „manje od četiri podskupine". Osim toga, ovaj rizik opada za dodatnih 4% za svako pojedinačno povrće dodano u prehrani iz neke druge podskupine.

„Značajna poveznica je otkrivena samo kod pušača," naglašavaju istraživači.

„Za svake dvije dodatne pojedinačno različite vrste voća i povrća u prehrani, rizik od razvoja raka pluća značajno pada za 3%. Dakle, ako pušači povećaju raznolikost konzumiranog voća, mogli bi si smanjiti rizik od razvoja ove vrste raka."

Istraživanje je uključivalo 23 centra iz 10 europskih zemalja (Njemačka, Danska, Španjolska, Francuska, Grčka, Nizozemska, Italija, Norveška, Velika Britanija i Švedska), koje je radilo na uzorku od 500.000 ispitanika.

Rak pluća je i dalje jedan od najčešćih vrsta raka u razvijenim zemljama. Iz tog razloga, unatoč ohrabrujućim rezultatima ovog istraživanja, Sánchez Pérez zaključuje da je „najučinkovitiji način sprječavanja i dalje smanjenje konzumacije duhanskih proizvoda među stanovništvom."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti