Sok od brusnice i mitovi o sprječavanju infekcije mokraćnog sustava

Sok od brusnice i mitovi o sprječavanju infekcije mokraćnog sustava

Sok od brusnice i mitovi o sprječavanju infekcije mokraćnog sustava
  • Objavljeno: Subota, 07.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Liječnici već dugo tvrde kako sok od brusnice može pomoći u smanjenju recidiva infekcije mokraćnog sustava. No nedavno objavljeno istraživanje, sugerira kako učinak možda uopće nema nikakve veze s brusnicama.

Žene, koje su pile sok od brusnice i kontrolna skupina koja je pila sok koji je imao isti okus i sadržavao je sličnu razinu šećera i vitamina C, ali nije sadržavao brusnicu, imale su usporedive razine infekcija tijekom promatranog razdoblja.

Pripremite smoothie od naranče i brusnica!

Na temelju opservacijskih istraživanja i nekoliko manjih kliničkih ispitivanja, konzumiranje soka od brusnice preporučeno je za smanjivanje učestalosti infekcija mokraćnog sustava. Međutim, najnovije istraživanje koje prenosi portal Elements4Health, sugerira drugačije.

Ženama u fakultetskoj dobi koje boluju od infekcije mokraćnog sustava, dodijeljeno je da piju dvije čaše brusnice ili placebo soka po dva puta dnevno, kroz razdoblje od šest mjeseci ili do recidiva infekcije mokraćnog sustava, ovisno o tome koje se prvo dogodi. Što se tiče sudionica koje su pretrpjele drugu infekciju mokraćnog sustava, konzumentice soka od brusnica imale su stopu recidiva od gotovo 20 posto, dok su konzumentice placeba pretrpjele samo 14 posto recidiva.

Pripremite smoothie od brusnica i meda!

„Pretpostavljali smo da ćemo uvidjeti stopu recidiva od 30 posto među placebo grupom. No moguće je kako je placebo sok nehotice sadržavao aktivne sastojke koji smanjuju rizik mokraćnog trakta, pošto su oba soka sadržavala vitamin C," objašnjava autorica istraživanja dr. Betsy Foxman, sa Sveučilišta u Michiganu.

Za kraj je dodala: „Još jedna mogućnost je kako je istraživački protokol osiguravao sudionicama da stalno konzumiraju tekućinu, što dovodi do češćeg mokrenja te stoga smanjuje rast bakterija i smanjuje simptome infekcije urinarnog trakta."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti