Medvjetka

Medvjetka

Medvjetka
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Botanički podaci

Medvjetka (uvin čaj, Arctostaphylos uva ursi (L.) Spreng., Ericaceae) je polegli, puzajući grmić koji poput saga prekriva tlo. Listovi su zeleni, kožasti, jajasti, dugi 1-3 cm, cjelovitog ruba, na licu maslinastozeleni i sjajni, a na naličju zagasiti, bez točkastih žlijezda (za razliku od brusnice). Mlađi listovi su dlakavi, a stariji goli. Cvat je građen od tri do 10 cvjetova, a vjenčić je vrčast, bijel s ružičastim vanjskim rubom. Plod je crvena boba, kiselo-trpkog okusa. Biljka je arkto-alpske rasprostranjenosti (Europa, Sjeverna Amerika, Azija). Kod nas raste u planinskim područjima.

Dijelovi biljke koji se koriste

Prema europskoj regulativi, službeno su ljekoviti listovi medvjetke. Prema Europskoj farmakopeji, suhi list mora sadržavati najmanje 7 posto arbutina.

Kemijski sastav

Listovi medvjetke sadrže fenolne šećerne spojeve, arbutin (5 - 15 posto) i metilarbutin (do 4 posto). Fenoli su inače grupa spojeva koji djeluju iritirajuće na sluznicu, no arbutin i metilarbutin su zbog prisustva šećera znatno manje agresivni. Osim njih, biljka sadrži i kinone te čak do 20 posto galotanina i flavonoide (derivate kvercetina, kemferola i miricetina). Premda se općenito misli kako su upravo fenolni spojevi ti koji iskazuju antibakterijski učinak u mokraći, smatra se da ipak i drugi spojevi, pogotovo flavonoidi protuupalnog djelovanja, pridonose učinku biljke kod upala mokraćnog mjehura.

Indikacije

Biljka je službeno odobrena kao biljni lijek za urinarne infekcije.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije