Sok od šipka koristan za bolesti bubrega

Sok od šipka koristan za bolesti bubrega

Sok od šipka koristan za bolesti bubrega
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sok od šipka, koji je bogat antioksidansima, nudi različite zdravstvene pogodnosti za pacijente koji pate od bolesti bubrega, uključujući održavanje normalnog krvnog tlaka te snižavanje kolesterola.

Lilach Shema i njezine kolege iz Western Galilee Medical Center-a u Izraelu, istražili su dugoročne učinke pijenja soka od šipka na faktore rizika srčanih bolesti, kao što su visoki kolesterol i krvni tlak kod pacijenata koji boluju od bolesti bubrega.

Konkretno, znanstvenici su rasporedili 101 pacijenta koji je primao dijalizu, da po tri puta tjedno konzumiraju oko 100 ml soka od šipka ili placebo, prenosi Top news.

Nakon godine dana, broj pacijenata koji su uzimali lijekove za krvni tlak se smanjio za 22 posto kod pacijenata koji su pili sok od šipka, u usporedbi sa 7,7 posto kod placebo grupe, dok je povećanje unosa lijekova uočeno samo kod 12,2 posto pacijenata koji su pili sok od šipka, za razliku od 34,6 posto kod placebo grupe.

Također su otkrili kako pacijenti koji su pili sok od šipka imaju zdraviji krvni tlak i razinu kolesterola te imaju manje nakupljenog plaka u arterijama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti