Zašto je dobro voljeti šipak?

Zašto je dobro voljeti šipak?

Zašto je dobro voljeti šipak?
  • Objavljeno: Utorak, 15.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nar je stoljećima smatran blagom među voćem. U davna vremena, Babilonci su žvakali sjemenke prije bitke, vjerujući da su zbog njih nepobjedivi.

U moderno doba, nar je popularan dodatak kuhinje Bliskog istoka, indijskih i iranskih jela. U posljednjih nekoliko godina otkrivene su mnoge zdravstvene koristi nara. Sve veći broj studija potvrđuju ono što su mnoge kulture znale već neko vrijeme: nar je doista čudotvorno voće.

Bogat antioksidansima za borbu protiv bolesti

Sok od nara može sadržavati tri puta više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti DNK i stanične membrane. Ova vrsta staničnog oštećenja je povezana sa svim vrstama bolesti, uključujući i rak.

Štiti srce

Istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences je utvrdilo da se sok nara bori protiv začepljenja arterija i bolesti poput srčanog i moždanog udara.

Druga studija u časopisu Journal of Cardiology je objavila da su bolesnici s koronarnom bolesti srca koji su pili sok od nara svakodnevno tri mjeseca poboljšali protok krvi u srce za oko 17 posto.

Bori se protiv osteoartritisa

Ekstrakt nara može biti koristan u borbi protiv osteoartritisa. U jednom istraživanju je smanjio razine upalnih spojeva pod nazivom interleukin-1b (IL-1b) i zaustavio enzim koji je nagrizao hrskavice.

Istraživači tvrde da plod ili ekstrakt šipka, ili spojevi izvedeni iz njega mogu spriječiti propadanje hrskavice kod osteoartritisa i također biti koristan nutritivni dodatak za održavanje funkcije zglobova.

Sprječava povratak raka prostate

Studija je pokazala da sok nara može pomoći u borbi protiv povratka raka prostate među muškarcima koji su imali operaciju ili zračenje. U stvari, za 48 takvih muškaraca koji su pili čašu soka od nara svaki dan znatno se produljilo vrijeme udvostručavanja prosječne razine PSA, a nijednom od muškaraca se rak prostate nije proširio tijekom istraživanja.

Pomaže smanjiti loš kolesterol

Antioksidansi u naru mogu smanjenje oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola kod miševa, navodi se u studiji u American Journal of Clinical Nutrition.

Snižava krvni tlak

Istraživanje je također pokazalo da nar pomaže u snižavanju krvnog tlaka kod osoba s hipertenzijom.

Jedan nar ima oko 40 posto preporučene dnevne potrebe vitamina C za odrasle, zajedno s folnom kiselinom, vlaknima, kalijem, niacinom i vitaminima A i E.

Zaštita novorođenčadi

Jedna studija otkriva da pijenje soka od nara za vrijeme trudnoće pomaže zaštititi mozak novorođenčadi tijekom traumatskog poroda.

Borba protiv raka dojke

Izraelski znanstvenici su otkrili da šipkovo ulje uzrokuje samouništenje stanica raka dojke, a ostavlja zdrave stanice netaknutima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije