Sportaši uzimaju kofein

Sportaši uzimaju kofein

Sportaši uzimaju kofein
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sportaši i dalje uzimaju kofein da poboljšaju svoju učinkovitost, objavljeno je na stranicama ReutersHealth.

Mnogi sportaši koji se natječu vjeruju da ih uzimanje kofeina pomaže postignuću boljih rezultata, unatoč sumnjama u njegovo djelovanje i "placebo efekt" bi mogao objasniti zašto, prema rezultatima novog istraživanja.

Prije 4 godine, prije Olimpijskih igara u Ateni, Svjetska agencija protiv dopinga (World Anti-Doping Agency, WADA) je skinula kofein s popisa zabranjenih tvari u sportu. To je bilo zbog toga što je smatrala da je kofeinski uzrokovano poboljšanje učinkovitosti neznačajno, istaknuo je Mark Stuart u komentaru objavljenom u časopisu BMJ Clinical Evidence.

Stuart, urednik BMJ-a, radio je s kontrolom dopinga na prošlim Olimpijskim igrama i pomagao je u edukaciji medicinskog osoblja za nadolazeće Olimpijske igre u Pekingu.

Unatoč pitanjima vezanim za učinkovitost kofeina na snagu sportaša, Stuart je istaknuo da studije upućuju na to da mnogi sportaši još uzimaju taj stimulans. U studiji objavljenoj prošli mjesec, na primjer, istraživači su opisali da je od 193 britanskih atletičara, jedna trećina uzimala kofein za poboljšanje učinkovitosti, te 60% od 287 biciklista.

Pa zašto tako puno sportaša nastavljaju uzimati tablete kofeina? Moguće je da placebo učinak igra ulogu, rekao je Stuart za ReutersHealth. To znači zapravo da, sportaši mogu biti nešto bolji nakon uzimanja kofeina zato što vjeruju da djeluje. Stuart je pregledao dvije male studije koje su se specifično odnosile na placebo učinak i njegov utjecaj kod uzimanja kofeina i sportskih dosega.

U jednoj studiji, 7-orici muških biciklista rečeno je da im daju ili kofein ili placebo, ali zapravo nitko nije dobio kofein. Istraživači su pronašli da su biciklisti koji su vjerovali da uzimaju placebo imali lošije rezultate od početnih. Suprotno tome, biciklisti koji su vjerovali da uzimaju kofein poboljšali su svoje rezultate.

Slično tome, u studiji na 14 muških biciklista koja je objavljena ove godine, pokazano je da se doima kako postoji ?nocebo? učinak: sportaši koji su dobivali placebo umjesto kofeina imali su pogoršanje rezultata. Drugim riječima, njihova je učinkovitost bila lošija zato što su znali da ne primaju kofein.

Obje su studije bile vrlo male, rekao je Stuart, tako da se rezultati moraju tumačiti s velikim oprezom. No ipak, dodao je, "placebo učinak je ipak moguće objašnjenje za razmišljanje o tome zašto još neki sportaši nastavljaju uzimati kofein". "Postoji očita razlika", napisao je Stuart, "u percepciji kofeina kao tvari koja poboljšava učinkovitost između WADA-e i mnogih elitnih sportaša koji ga nastavljaju uzimati".

!Bez obzira na tu razliku?, dodao je, ?i davanje podloge temeljene na dokazima iz znanstvenih krugova WADA-e , potencijalno širenje uporabe kofeina kod olimpijaca na skorim Olimpijskim igrama, neće ugroziti postojanost poštene igre u sportu."

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti