Provjerite zbog kojih se jutarnjih navika debljate

Provjerite zbog kojih se jutarnjih navika debljate

Provjerite zbog kojih se jutarnjih navika debljate
  • Objavljeno: Srijeda, 26.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Psihologija

Svatko od nas ujutro ima neke svoje male rituale. Bez obzira je li to stiskanje gumba određeni broj puta, istezanje prije početka vašeg radnog dana ili tridesetominutno tuširanja, vaše jutarnje navike su postale gotovo prirodna stvar.

No, jeste li ikada pomislili da ono čime započinjete vaš dan može utjecati na povećanje tjelesne težine? Pogledajte koje to jutarnje navike mogu biti uzrok neželjenog povećanja težine.

Presvlačite se u mraku

Nedavno istraživanje je pokazalo da ako zadržite zastore zatvorene kad se probudite i oblačite ujutro, nedostajat će vam pogodnosti za mršavljenje koje pruža sunce. Naime, ljudi koji se sunčaju odmah nakon što se probude imaju niži BMI od onih koji to ne čine. Nije potrebno sjediti satima na balkonu, dovoljno je izdvojiti 20-30 minuta za upijanje dnevnog svjetla kako bi se primjetio utjecaj na BMI osobe.

Izbjegavate vaganje

Žene i vage imaju poseban odnos, a hoće li to biti ljubav ili mržnja, ovisi o tome koji broj vaga pokazuje. No, stručnjaci tvrde da što dulje žene čekaju na vaganje, to više teže. U prilog tome ide i činjenica da su žene koje nikada nisu preskočile vaganje sklonije zdravijim prehrambenim navikama od onih koje se ne žele vagati.

Preskačete doručak

Izreka koja kaže da je doručak najvažniji obrok u danu zaista je točna. Nutricionisti tvrde da ako preskočite doručak, tijekom dana biste mogli konzumirati više nezdrave hrane. Osim toga, uravnoteženi doručak postavit će ljestvicu za ostatak dana i pomoći kod koncentracije gladi te poboljšanja prehrambenih navika.

Ne pospremate krevet

Kad se ujutro probudite zanemarite male stvari poput pravljenja kreveta, ali možda biste trebali ponovno razmisliti o toj ideji ako vam je stalo do ravnog trbuha i gubljenja kalorija. Istraživanje Nacionalne zaklade Sleep Foundation utvrdilo je da oni koji ujutro naprave krevetu imaju 19% više šansi za pravilan odmor navečer, u odnosu na one koji nisu napravili svoj krevet. Budući da je dobar san povezan s nižim BMI-om, nema razloga zašto ne biste usvojili ovu pozitivnu naviku.

Previše kave, premalo vode

Prevelike količine kave ujutro mogu imati ozbiljne posljedice za vaš struk jer zbog kave često zaboravljate piti vodu. Vaše tijelo treba vodu jer ona pokreće metabolizam, osigurava vašem mozgu gorivo i pomaže tijelu da izbaci toksine. Drugim riječima, tijelo ujutro jednostavno ne može bez vode jer mora nekako nadoknaditi sve što se izgubilo tijekom spavanja prošle noći.

Odgađate alarm

Prekomjerno spavanje obično je povezano s lošim dijetama i debljanjem. Spavanje nije loše, ali u određenoj mjeri. Nedovoljna količina sna može utjecati na koncentraciju pa je vjerojatnije da će osoba više jesti brzu hranu. Ali i pretjerano spavanje može imati isti učinak jer se tijelo ne može sinkronizirati u pravo vrijeme, a sve to dovodi do problema poput fluktuacije razine šećera u krvi i prekomjerne tjelesne težine.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije