Štakorima obnovljeno pamćenje pomoću elektronike

Štakorima obnovljeno pamćenje pomoću elektronike

Štakorima obnovljeno pamćenje pomoću elektronike
  • Objavljeno: Petak, 24.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

S laganim dodirom prekidača i dovodom električne aktivnosti, štakorima je omogućen pristup izgubljenim sjećanjima. Ovaj koncept bi jednog dana mogao pomoći osobama s oštećenjem mozga kako bi se „prisjetili" kako izvesti svakodnevne zadatke.

Theodore Berger i kolege s University of Southern California, koristili su elektrode implantirane u hipokampus kako bi snimali uzorke moždane aktivnosti dok su štakori učili zagonetku koja je zahtijevala rad na slijedu poluga, kako bi onda na kraju dobili nagradu.

Tim je u idućem koraku izbrisao sjećanja na zadatak tako što je ubrizgao kemikalije u hipokampus koji onda blokira signalizaciju između neurona koji su potrebni za pristup dugoročnoj memoriji. Kada su ponovno ispitivali štakore, oni više nisu mogli obaviti zadatak.

Međutim, kada je tim znanstvenika koristio elektrode kako bi stimulirao mozak s istim uzorkom djelatnosti koji je snimljen kada su štakori prvi put naučili zagonetku, njihova sposobnost da rade na slijedu poluga u ispravnom redoslijedu je ponovno obnovljena. Štakori su privremeno mogli pristupiti izvornoj memoriji, iako je kemijska blokada još uvijek djelovala. Kada su im preko elektroda pustili izokrenute verzije koda, štakori opet nisu mogli obaviti zadatak.

U konačnici, istraživači se nadaju stvoriti implante koji sadrže kodove s 20 do 30 jednostavnih zadataka, što bi omogućilo osobama s oštećenjem mozga da si obnove osnovne sposobnosti koje su izgubili, kao što je recimo govor ili da se sami mogu odjenuti.

Berger napominje kako će kodiranje tih zadataka biti vrlo teško, prenosi portal New Scientist.

„Ovo su zasad samo osnovne sposobnosti koje proučavamo, a i za to nam je trebalo jako puno truda kako bi uopće došli ovako daleko," zaključuje Berger.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti