Starenje počinje već u 27. godini

Starenje počinje već u 27. godini

Starenje počinje već u 27. godini
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Za gubljenje stvari i zaboravljanje često krivimo upravo starost, međutim novo istraživanje sugerira kako simptomi starosti počinju puno prije no što postanu očigledni, javlja Daily Mail.

Znanstvenici tvrde kako naše mentalne sposobnosti opadaju nakon 27 godine, nakon što prođe njihov vrhunac koji nastaje u 22. godini.

Istraživanje koje je dovelo do ovih zaključaka provedeno je na više od dvije tisuće muškaraca i žena u dobi od 18 do 60 godina. Većina ispitanika bila je dobrog zdravlja i visokog obrazovanja. Znanstvenici su im različitim testovima provjeravali kognitivne sposobnosti.

Pokazalo se da su naše mentalne sposobnosti na vrhuncu kad imamo 22 godine, ali i da nakon 27. one naglo počinju opadati, posebno kada je u pitanju zaključivanje, brzina razmišljanja i prostorna vizualizacija. Sposobnost pamćenja počinje nam opadati kada napunimo 37. godinu, a ostale naše mentalne sposobnosti nađu se na udaru vremena poslije 42. godine.

Ipak, studija je pokazala da sposobnosti koje se baziraju na akumuliranom znanju, kao što je informiranost ili bogatstvo vokabulara, s godinama rastu sve do našeg 60. rođendana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti