Stariji tata znači veći rizik od manične depresije

Stariji tata znači veći rizik od manične depresije

Stariji tata znači veći rizik od manične depresije
  • Objavljeno: Utorak, 02.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci koji postaju očevi poslije 29 godine imaju veliku vjerojatnost dobiti djecu s bipolarnim poremećajem, pokazalo je istraživanje švedskih znanstvenika, piše BBC.

Znanost je već ranije dovela u vezu starost roditelja i pojavu autizma ili shizofrenije kod potomstva, a sada i bipolarnog poremećaja, odnosno manične depresije. Stručnjaci vjeruju da uzrok te pojave leži u starenju spermija.

Žene se naime, rode sa svim jajnim stanicama, dok tijelo muškarca tijekom života uvijek proizvodi novu spermu. U tom procesu kopira se DNA i upravo se tu može dogoditi greška zbog samog procesa starenja.

U sklopu istraživanja znanstvenici su proučavali 13.248 Šveđana s bipolarnim poremećajem. Za razliku od očeve starosti koja ima velik utjecaj, starost majke samo blago djeluje na mogućnost pojave shizofrenije, autizma ili bipolarnog poremećaja kod potomstva.

Rizik se povećava kada muškarac prijeđe 29 godinu života, a najveći je kod djece čiji su očevi u trenutku oplodnje prešli 55 godinu starosti.

Ipak, kad su u pitanju navedene bolesti i rizični faktori, oni su vrlo kompleksni i nikada se ne radi samo o jednom uzroku. Upravo su zbog toga na tom polju potrebna dodatna istraživanja koja bi mogla dovesti do razvoja boljih oblika liječenja ili prevencije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti