Djeca i depresija

Djeca i depresija

Djeca i depresija
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Depresija ne mora biti rezultat lošeg odgoja, kao što to nisu ni dijabetes ili rak. Sve su to stanja koja zahtijevaju nadzor i liječenje. Dobra je vijest da se depresija kod većine djece i adolescenata može uspješno izliječiti.

Češća je nego što mislite

Za depresiju obično ne smatramo da je česta kod djece, ali uistinu je. Istraživanja su pokazala da 1 od 20 djece pati od depresije. Drugim riječima, jedno dijete u školskom razredu ili skupini u vrtiću vjerojatno pati od depresije.

Važno je razaznati kada je dijete jednostavno nesretno, a kada je depresivno. Normalna tuga dođe i prođe i rezultat je nekog događaja. Klinička depresija je uvijek prisutna i kod djeteta postoji osjećaj razdražljivosti i manjak interesa za sudjelovanje u određenim aktivnostima.

S obzirom da depresija nije nešto sa čime se roditelji obično bave, vrlo ju je lako zanemariti. Psiholozi često odbijaju dijagnosticirati depresiju kod djece jer smatraju da netko tako mlad ne može patiti od depresije.

Biti roditelj depresivnom djetetu nije lako. To može biti pomalo zastrašujuće. Kao i kada dijete pati od nekih drugih medicinskih stanja, depresija će od roditelja tražiti ulaganje više vremena i truda u odgoj. Tada se često stvara i osjećaj krivnje.

Depresija može kružiti u obitelji

Istraživanja su pokazala da čak 25% djece, čiji su roditelji patili od depresije, također pati od depresije. Rizik je čak 75% veći ako su oba roditelja patila od depresije. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni koji je točan razlog, ali su sigurni u to da povezanost postoji. Geni neće nužno uzrokovati nastanak depresije, ali je rizik definitivno veći.

Često je popraćena ostalim problemima

Oko 40% djece i adolescenata koji pate od depresije također pate od anksioznosti, opsesivno kompulzivnog poremećaja i poremećaja pažnje. Također su česti problemi s učenjem. Stručnjaci nisu sigurni na koji su način ova stanja međusobno povezana. Simptomi tada postaju jako intenzivni zbog čega se stanja otežano dijagnosticiraju. Lijekovi često nisu dovoljno učinkoviti i preporučaju se drugi oblici terapija.

Razdražljivost je najčešći simptom

Glavna razlika između depresije kod odraslih i kod djece jest ta da se odrasli osjećaju tužno, a djeca razdražljivo. Djeca, koja pate od depresije ne moraju pokazivati samo znakove tuge. Najčešće ih se lako uznemiri i nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem. Često ne znaju kako identificirati ono što osjećaju i predočiti to riječima.

Rano dijagnosticiranje i liječenje je ključno

Kronična depresija može promijeniti strukturu mozga. Istraživanja su pokazala da kronična depresija može smanjiti hipokampus, dio mozga koji pomaže regulirati emocije. Depresija tada uzrokuje probleme u školi, povećava rizik od uzimanja droga i alkohola, a u najtežim slučajevima može povećati rizik od nastanka suicidalnih misli.

Liječenje depresije kod djece je složenije nego kod odraslih

Liječnici za liječenje depresije kod djece koriste različite metode. Najčešće se uvode promjene u životnim navikama (povećanje tjelesne aktivnosti, bolje prehrambene navike), kognitivno bihevioralna terapija, praktični načini kontroliranja misli i reakcija. Oblik liječenja uvelike ovisi o trajanju depresije i intenzitetu simptoma.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije