Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Šteti li konzervirano voće zdravlju?

Šteti li konzervirano voće zdravlju?

Šteti li konzervirano voće zdravlju?
  • Objavljeno: Srijeda, 02.04.2014.
  • Broj pregleda: 509
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije otkriva da konzervirano voće može povećati rizik od nastanka prijevremene smrti, a također su potvrdili da svježe i sušeno voće smanjuje rizik od nastanka prijevremen smrti za 10%.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 65000 odraslih osoba. Istraživanje je trajalo 7 godina. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim prehrambenim navikama.

Ovo voće štiti srce, poboljšava kvalitetu sna i potiče probavu!

Rezultati istraživanja su pokazali da konzervirano voće povećava rizik od nastanka prijevremene smrti za čak 17%, ali ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Znamo da konzervirano voće pliva u sirupu s visokim postotkom fruktoze. Za fruktozu se pokazalo da povećava rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, pretilosti i inzulinske rezistencije.

"Povezanost između prijevremene smrti i konzumacije konzerviranog voća nas nije naročito iznenadila, s obzirom da konzervirano voće sadrži visok postotak fruktoze", izjavio je voditelj istraživanja prof. Simon Capewell.

Probajte što češće umjesto konzerviranog voća jesti svježe kako biste izbjegli unos rafiniranog šećera i potencijalnih toksina. Kada kupujete konzervirano voće, pripazite da je u vlastitom soku i dobro ga ocijedite prije konzumacije.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti