Šteti li konzervirano voće zdravlju?

Šteti li konzervirano voće zdravlju?

Šteti li konzervirano voće zdravlju?
  • Objavljeno: Srijeda, 02.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije otkriva da konzervirano voće može povećati rizik od nastanka prijevremene smrti, a također su potvrdili da svježe i sušeno voće smanjuje rizik od nastanka prijevremen smrti za 10%.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 65000 odraslih osoba. Istraživanje je trajalo 7 godina. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim prehrambenim navikama.

Ovo voće štiti srce, poboljšava kvalitetu sna i potiče probavu!

Rezultati istraživanja su pokazali da konzervirano voće povećava rizik od nastanka prijevremene smrti za čak 17%, ali ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Znamo da konzervirano voće pliva u sirupu s visokim postotkom fruktoze. Za fruktozu se pokazalo da povećava rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, pretilosti i inzulinske rezistencije.

"Povezanost između prijevremene smrti i konzumacije konzerviranog voća nas nije naročito iznenadila, s obzirom da konzervirano voće sadrži visok postotak fruktoze", izjavio je voditelj istraživanja prof. Simon Capewell.

Probajte što češće umjesto konzerviranog voća jesti svježe kako biste izbjegli unos rafiniranog šećera i potencijalnih toksina. Kada kupujete konzervirano voće, pripazite da je u vlastitom soku i dobro ga ocijedite prije konzumacije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti