Pretjerana mršavost je opasnija od pretilosti?

Pretjerana mršavost je opasnija od pretilosti?

Pretjerana mršavost je opasnija od pretilosti?
  • Objavljeno: Utorak, 01.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje su klinički pothranjene, imaju još veći rizik od nastanka potencijalno smrtonosnih stanja, u odnosu na osobe koje su pretile.

U usporedbi s ljudima s normalnom tjelesnom težinom, osobe koje su pothranjene imaju za gotovo 2 puta veći rizik od nastanka prijevremen smrti.

"Pretilost je zauzela središnje mjesto kada je u pitanju zdravlje i tjelesna težina, ali zaboravljamo da pothranjenost također donosi brojne i ozbiljne rizike za zdravlje", izjavio je voditelj istraživanja dr. Joel Ray.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology and Public Health, ističu da pridajemo premalu pažnju pothranjenosti.

Provjerite 8 posljedica nezdrave prehrane na zdravlje i ljepotu!

Znanstvenici su pratili zdravlje sudionika u razdoblju od 5 godina. Fokusirali su se na povezanost između indeksa tjelesne mase i rizika od nastanka prijevremene smrti.

Pothranjene osobe (indeks tjelesne mase 18.5 ili niži) su imale za 1.8 puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na osobe sa zdravom tjelesnom težinom (indeks tjelesne mase između 18.5 i 25.9).

S druge strane, pretile osobe (indeks tjelesne mase između 30 i 34.9) su imale za 1.2 puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na osobe sa zdravom tjelesnom težinom.

Jako pretile osobe (indeks tjelesne mase viši od 35) su imale za 1.3 puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na osobe sa zdravom tjelesnom težinom.

Iz ovih rezultata su znanstvenici zaključili da pothranjenost ugrožava zdravlje čak i više od pretilosti i da to pokazuje koliko je zdrava tjelesna težina važna za cjelokupno zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti