Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pretjerana mršavost je opasnija od pretilosti?

Pretjerana mršavost je opasnija od pretilosti?

Pretjerana mršavost je opasnija od pretilosti?
  • Objavljeno: Utorak, 01.04.2014.
  • Broj pregleda: 465
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe, koje su klinički pothranjene, imaju još veći rizik od nastanka potencijalno smrtonosnih stanja, u odnosu na osobe koje su pretile.

U usporedbi s ljudima s normalnom tjelesnom težinom, osobe koje su pothranjene imaju za gotovo 2 puta veći rizik od nastanka prijevremen smrti.

"Pretilost je zauzela središnje mjesto kada je u pitanju zdravlje i tjelesna težina, ali zaboravljamo da pothranjenost također donosi brojne i ozbiljne rizike za zdravlje", izjavio je voditelj istraživanja dr. Joel Ray.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology and Public Health, ističu da pridajemo premalu pažnju pothranjenosti.

Provjerite 8 posljedica nezdrave prehrane na zdravlje i ljepotu!

Znanstvenici su pratili zdravlje sudionika u razdoblju od 5 godina. Fokusirali su se na povezanost između indeksa tjelesne mase i rizika od nastanka prijevremene smrti.

Pothranjene osobe (indeks tjelesne mase 18.5 ili niži) su imale za 1.8 puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na osobe sa zdravom tjelesnom težinom (indeks tjelesne mase između 18.5 i 25.9).

S druge strane, pretile osobe (indeks tjelesne mase između 30 i 34.9) su imale za 1.2 puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na osobe sa zdravom tjelesnom težinom.

Jako pretile osobe (indeks tjelesne mase viši od 35) su imale za 1.3 puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na osobe sa zdravom tjelesnom težinom.

Iz ovih rezultata su znanstvenici zaključili da pothranjenost ugrožava zdravlje čak i više od pretilosti i da to pokazuje koliko je zdrava tjelesna težina važna za cjelokupno zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti