Koliko je zdrava smrznuta brokula?

Koliko je zdrava smrznuta brokula?

Koliko je zdrava smrznuta brokula?
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Smrznuto povće ponekad ima više nutritivnih tvari od svježeg, ali ne uvijek i ne svake vrste povrća. Tako, primjerice brokula, nije jednako zdrava smrzuta kao što je svježa.

Procesom zamrzavanja brokule se smanjuje razina tvari koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raka i kronične upale u tijelu. Srećom, postoje načini da brokulu održite zdravom, čak i ako ju zamrzavate.

Novo istraživanje američkih znanstvenika, koje je objavljeno u časopisu Journal of Food Science, otkriva da dodavanje biljnih začina u brokulu prije zamrzavanja može spriječiti propadanje aktivnih ljekovitih spojeva.

Također možete dodati malo radiča kako bi brokula nakon zamrzavanja ostala jednako zdrava kao i svježa.

Voditeljica istraživanja prof. Elizabeth Jeffery je izjavila kako "ovim istraživanjem smo pokazali da nije svo smrznuto povrće jednako zdravo pa i zdravije, kao što je svježe."

Ako trenutno imate veliku zalihu brokule, a želite ju koristiti i poslije, naravno da ćete zamrzavanje uzeti kao najbolju opciju. Zanstvenici ističu da radič, cvjetača, hren ili pak peršin mogu zadržati njene nutritivne tvari.

Također, brokulu biste trebali nakratko prokuhati prije zamrzavanja jer ćete na taj način zadržati njena protuupalna svojstva. Prokuhajte ju, pustite da se ohladi i pomiješajte sa svježim biljem koji će ju održati nutritivnom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti