Što napraviti kada dijete plače?

Što napraviti kada dijete plače?

Što napraviti kada dijete plače?
  • Objavljeno: Subota, 13.07.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kažu da svaka situacija ima svoje dvije krajnosti: u kontekstu plakanja to znači ili da odmah reagirate na prvu ili pak da ne reagirate uopće.

"Daj mu samo da prestane plakati". Vjerujem da nema roditelja koji bar jednom nije izgovorio ovu frazu. Unatoč tome što su suze i plač sastavni dio djetetovog odrastanja svaki roditelj se s njima nosi na svoj način. Ono što je zajedničko roditeljima, bar u većini slučajeva, je to da im nije svejedno kad dijete plače. Ono po čemu se razlikuju je u svojoj reakciji na djetetove suze, a koja je povezana s načinom kako se roditelj uopće nosi sa svojim suzama kao i osjećajima koji se nalaze iza suza.


Zašto plakanje...

Jedan od prvih načina kako dijete pokazuje svoju nelagodu je kroz glas i plač. Tako će dojenče kad mu je neugodno vrištati i plakati. S obzirom na to da pokreti velikih mišićnih skupina još nisu razvijeni tj. dijete tek u dobi oko 12 mjeseci može se samostalno posjedat, ustajat, hodati, glas će biti glavni alat kojim se dijete bori za roditeljsku pažnju i pomoć. Dijete u ovom periodu još značajno ovisi o roditelju koji mu pomaže u reguliranju neugode.

Kako dijete postaje sve motorički spretnije u periodu oko druge godine dolazi do napretka u govorno-jezičnom razvoju i komunikaciji. Kod djeteta se počinju javljati prve riječi koje ukazuju na djetetovu sve veću sposobnost da se izrazi u onom što želi/ne želi.

To ne znači da će dijete u ovom periodu u svakom trenutku koristiti usvojene riječi jer kao prvo ih ima malo u svom rječniku, a kao drugo i dalje će većinom plakati i biti u frustraciji, povremeno će se uspjeti smiriti brže uz odraslog, a ponekad će zaplakati i izgovoriti što želi. Slikovito rečeno, kanal riječi i govora postepeno će jačati nasuprot kanalu bacanja na pod i plakanja. Tako da se ovaj period u žargonu često zove "terrible two" ili period tantruma tj. period ispada bijesa.

U ovom periodu dijete upoznaje svijet testirajući granice istog tog svijeta (i roditelja) pritom može podnijeti veću frustraciju, ali tako da izrazi svoj bijes bacanjem na pod, vrištanjem, razbijanjem igračaka....Ono što dodatno pojačava bijes je još nedovoljno funkcionalan govorno-jezični razvoj.

Doznajte kako možete pomoći djetetu i kako postaviti granice ovdje.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti